Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Zaporizhzhjaan saapui 156 Mariupolista terästehtaalta evakuoitua, Oklahoman kuvernööri on allekirjoittanut tiukan aborttilain, Yhdysvalloissa odotetaan isoa koronnostoa

Ukrainan itäosassa sijaitsevaan Zaporizhzhjaan saapui eilen yhteensä 156 Mariupolista Azovstalin terästehtaalta evakuoitua ihmistä, kertoo maan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

Zelenskyin mukaan Ukrainan hallinnassa olevaan Zaporizhzhjaan saapuneet ovat eläneet yli kahden kuukauden ajan suojassa pommeilta.

Presidentti kertoi evakuoinneista myöhään eilen julkaistussa puheessa. Aiemmin päivällä YK kertoi tehtaalta evakuoidun viiden päivän aikana 101 siviiliä yhteistyössä Punaisen Ristin kanssa.

Ukrainalaisviranomaiset ovat kertoneet, että satamakaupungin viimeisten puolustajien linnoitukseksi muodostuneella terästehtaalla olisi yhä loukussa noin 200 siviiliä, myös lapsia.

Kuvernööri: Itä-Ukrainassa 21 siviiliä saanut surmansa Venäjän pommituksissa

Itä-Ukrainassa ainakin 21 siviiliä on saanut eilen surmansa venäläisjoukkojen tekemissä pommituksissa, kertoo paikallinen kuvernööri Kyiv Independentin mukaan. Lisäksi 27 kerrotaan haavoittuneen.

Donetskin alueen kuvernööri Pavlo Kyrylenko kertoi iskuista viestipalvelu Telegramissa. Hänen mukaansa uhrien määrä on korkein alueella yhden päivän aikana liki kuukauteen.

Kyrylenkon mainitsemassa Venäjän huhtikuisessa hyökkäyksessä Kramatorskin rautatieasemalle kuoli Kyiv Independentin mukaan 57 ihmistä ja haavoittui yli sata.

Korkeimmassa oikeudessa kuullaan loppulausunnot Kittilän kunnan virkarikosjutussa

Korkeimmassa oikeudessa (KKO) kuullaan tänään loppulausunnot Kittilän kunnan virkarikosjutussa.

Aiemmin Lapin käräjäoikeus ja Rovaniemen hovioikeus hylkäsivät kuntapäättäjien rikossyytteet. Molemmat katsoivat, etteivät kuntapäättäjät syyllistyneet virkarikoksiin.

Syyttäjät vaativat nyt kunnanhallituksen jäsenille ja varajäsenille rangaistusta ensisijaisesti virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Syytettyjä on yhteensä kahdeksan. Syytetyt vaativat syyttäjän valituksen hylkäämistä.

Oklahoman kuvernööri on allekirjoittanut aborttilain, joka on yksi Yhdysvaltain tiukimpia

Oklahoman kuvernööri on allekirjoittanut aborttilain, joka on yksi Yhdysvaltain rajoittavimpia. Republikaanikuvernööri kertoi asiasta Twitterissä.

Laki kieltää abortit noin kuuden viikon jälkeen. Laissa huomioidaan poikkeustapauksena terveydelliset hätätapaukset, mutta raiskaus- tai insestitapauksia ei ole huomioitu vastaavasti.

Aborttioikeus on ollut uhattuna viime kuukausina Yhdysvalloissa, kun republikaanien johtamat osavaltiot ovat alkaneet tiukentaa aborttilakeja.

Maan korkeimman oikeuden vuotaneen päätöslauselmaluonnoksen mukaan konservatiivienemmistöinen tuomioistuin valmistautuu kumoamaan liittovaltion aborttioikeuteen johtaneen, vuoden 1973 Roe vastaan Wade -päätöksen. (Lähde: AFP)

Aftonbladet: Gotlannin kodinturvajoukot 30 päivän lisäharjoitukseen

Ruotsin puolustusvoimat aktivoi Gotlannin saaren kodinturvajoukot kuukauden mittaiseen harjoitukseen, kertoo ruotsalaislehti Aftonbladet.

Gotlannin rykmentistä kerrotaan lehdelle, että saaren puolustuskykyä täytyy kohottaa vastauksena heikentyneeseen turvallisuustilanteeseen.

Harjoitus koskee kaikkiaan 300–400 sotilasta. Koulutus koostuu useista eri vaiheista.

Sotilasta kohden tulee 30 ylimääräistä palveluspäivää, kun niitä tavallisesti on 4–8 vuodessa. Harjoitus päättyy syksyllä.

Ainakin 17 kuoli polttoainerekan ja bussin törmäyksessä Ukrainassa

Ukrainassa ainakin 17 ihmistä on kuollut liikenneonnettomuudessa polttoainerekan ja linja-auton törmäyksen seurauksena. Turma sattui Ukrainan länsiosassa Rivnen alueella tiistaina.

Presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi myöhään tiistaina, että onnettomuudessa törmäsivät linja-auto, henkilöauto ja polttoainerekka. Zelenskyin mukaan uhrien määrä voi vielä kasvaa.

Onnettomuus ei vaikuttanut olevan suoraan yhteydessä Venäjän aloittamaan sotaan Ukrainaa vastaan. (Lähde: AFP)

Yhdysvaltojen keskuspankilta odotetaan isoa koronnostoa

Yhdysvaltojen keskuspankki Fedin odotetaan tänään nostavan ohjauskorkojaan puoli prosenttiyksikköä.

Nollakorot jäivät taakse jo maaliskuussa, kun Fed tarttui korkoaseeseen ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2018 ja hilasi korkoja 0,25 prosenttiyksikköä ylöspäin.

Fedin liikkeen taustalla on Yhdysvalloissa valloillaan rehottava inflaatio, joka ei ole näyttänyt hidastumisen merkkejä. Maaliskuussa kuluttajahinnat nousivat 8,5 prosentin tahtia.

Korkoja nostamalla keskuspankki pyrkii saamaan hintarallin hidastumaan. Odotus markkinoilla on, että korkoja nostetaan tämän vuoden aikana vielä ainakin pari kertaa lisää. (Lähde: AFP)

Liverpool sai koneensa käyntiin toisella puoliajalla ja eteni Mestarien liigan finaaliin

Liverpool on edennyt jalkapallon Mestarien liigan loppuotteluun. Liverpool voitti vieraissa Villarrealin 3–2 ja eteni välieristä finaaliin yhteismaalein 5–2. Villarreal johti tiistain ottelua avauspuoliajan jälkeen 2–0 Boulaye Dian ja Francis Coquelinin maaleilla. Toisella puoliajalla Fabinho, Luis Diaz ja Sadio Mane tekivät Liverpoolille maalin mieheen.

Liverpool kohtaa loppuottelussa Real Madridin tai Manchester Cityn, jotka kohtaavat keskiviikkona Madridissa.