Alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen ei halua arvioida, milloin hänen johtamaltaan sovittelulautakunnalta voisi tulla sovintoesitys kunta-alan työriitaan.
Tiistaina alkanut kunta-alan lakko on sulkenut muun muassa kouluja ja päiväkoteja eri puolilla Suomea. Kaikkiaan lakossa on mukana noin 80 000 kunta-alan työntekijää kymmenessä kaupungissa.
– Sovittelulautakunta tekee taustoittavaa työtä ja jatkaa tunnustelua ja valmistautuu tekemään sovintoehdotuksen. Vielä on ennenaikaista sanoa, milloin sovintoehdotus voisi tulla, Pylkkänen sanoi STT:lle työ- ja elinkeinoministeriön toimittajatapaamisessa.
– Kuulemme neuvotteluosapuolia ja toivomme lähentymistä palkkaukseen ja palkkausjärjestelmään liittyvissä kysymyksissä, Pylkkänen jatkoi.
Pylkkänen ei sulkenut pois mahdollisuutta, että sovintoesitys voisi tulla vielä tällä viikolla.
– Mikään ei ole poissuljettua. Se riippuu neuvotteluosapuolista, Pylkkänen sanoi.
Kunta-alan lakko näkyy koulujen ja päiväkotien lisäksi myös muissa kunnan palveluissa, kun esimerkiksi kirjastot, museot ja virastot ovat sulkeutuneet lakkokaupungeissa.
Lakko kestää viikon, ellei sovintoon päästä sitä ennen.
Pylkkäsen mukaan pahimmat kompastuskivet neuvotteluissa ovat palkkaus ja palkkausjärjestelmän kehittäminen.
– Näistä kysymyksistä on se suurin näkemysero, Pylkkänen sanoi.
HS kysyi valmiudesta veronkorotuksiin hoitajien palkkojen nostamiseksi
Suomalaisten valmius maksaa enemmän veroja hoitajien palkankorotusten mahdollistamiseksi on hieman lisääntynyt joulukuusta, ilmenee Helsingin Sanomien teettämästä kyselystä. Huhtikuun lopulla 49 prosenttia oli valmis veronkorotuksiin, kun joulukuussa tätä mieltä oli 45 prosenttia.
Kyselyn perusteella miehistä selvästi useampi kuin naisista vastustaa veronkorotuksia keinona nostaa hoitajien palkkoja. Mitä suurempituloisesta on kyse, sitä todennäköisemmin tämä vastustaa veronkorotuksia, kertoi HS keskiviikkona.
Kaikkiaan 78 prosentin mielestä hoitajien palkkoja pitäisi nostaa hoitoalan työvoimapulan helpottamiseksi.
Tutkimuksen toteutti Kantar TNS. Aineisto on koottu internetpaneelissa. Haastatteluja oli 1 062. Virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.