Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjä jatkoi Ukrainassa iskuja siviilikohteisiin – lupasi tulitaukoa Azovstalin tehtaalla evakuointia varten

Ukrainan Mariupolissa odoteltiin torstaina, pitääkö Venäjän Azovstalin terästehtaan alueelle lupailema tulitauko. Venäjän puolustusministeriö sanoi aiemmin aloittavansa torstaiaamuna kolmipäiväisen tulitauon terästehtaan alueella.

Alueelta oli tulitauon aikana tarkoitus avata humanitaarinen käytävä siviilien evakuoimista varten. Venäjän puolustusministeriön mukaan käytävät oli määrä pitää auki aamukahdeksasta iltakuuteen paikallista aikaa, kertoo muun muassa brittilehti Guardian.

Ukrainan mukaan taistelut Azovstalissa jatkuivat kiivaina läpi torstain vastaisen yön.

Presidentti Volodymyr Zelenskyin neuvonantajan Oleksi Arestovitshin mukaan taistelut jatkuivat tulitaukolupauksesta huolimatta, eikä siviilejä saatu torstaina evakuoitua terästehtaan alueelta.

– Neuvottelut Venäjän kanssa (evakuointikäytävistä) jatkuvat, hän sanoi CNN:n mukaan.

Mariupolin kaupungista ja sen esikaupunkialueilta saatiin eilen evakuoitua 344 ihmistä, kertoi Zelenskyi. Evakuoidut on kuljetettu Ukrainan hallinnassa olevaan Zaporizhzhjan kaupunkiin.

Aiemmin tällä viikolla Azovstalin terästehtaan alueelta oli evakuoitu 150 ihmistä, jotka oli myös kuljetettu Zaporizhzhjaan.

Zelenskyi kertoi puheessaan Ukrainan käyvän edelleen neuvotteluja, jotta Azovstalin terästehtaan alueella yhä olevat siviilit saadaan pelastettua. Presidentin mukaan Azovstalin alueella on vielä myös lapsia.

Ukrainan joukot vaikeuttavat Venäjän etenemistä

Ukrainan joukot ovat onnistuneet ajamaan pois venäläisjoukot Harkovan ympäristön kylistä, vaikeuttaen näin Venäjän etenemistä Koillis-Ukrainassa ja Donbassin alueen valtaamista.

Asiasta uutisoi Wall Street Journal -lehti.

Venäläisjoukot käyttivät kyliä hyökätäkseen niistä Harkovaan, joka on Ukrainan toiseksi suurin kaupunki. Harkovassa asuu yli 1,4 miljoonaa ihmistä.

Venäjä väittää surmanneensa 600 ukrainalaistaistelijaa

Venäjä puolestaan väitti surmanneensa 600 ukrainalaistaistelijaa yön yli tekemissään ohjusiskuissa ukrainalaiskohteisiin.

Asiasta uutisoi muun muassa Guardian-lehti.

Ohjukset tuhosivat Venäjän mukaan myös ilmailulaitteita Kanatovon lentokentällä sekä suuren ammusvaraston eteläisessä Mykolajivin kaupungissa.

Britannian mukaan Venäjä yrittää heikentää ukrainalaisten puolustustahtoa

Venäjä on jatkanut Ukrainassa iskuja myös ei-sotilaallisiin kohteisiin, kuten kouluihin, sairaaloihin, asuinrakennuksiin ja liikenteen solmukohtiin, kertoo Britannian puolustusministeriö Twitterissä.

Britannian mukaan iskut siviilikohteisiin kertovat Venäjän pyrkimyksestä heikentää ukrainalaisten taistelutahtoa.

Vaikka Venäjän maahyökkäyksen painopiste on Ukrainan itäosassa, jatkuvat ohjusiskut eri puolilla maata, kun Venäjä yrittää vaikeuttaa Ukrainan huoltotoimia, brittiministeriö sanoo päivityksessään.

Yhdysvaltojen puolustusministeriön Pentagonin tiedottajan John Kirbyn mukaan Venäjä on viimeaikaisilla iskuillaan pyrkinyt osumaan kriittiseen infrastruktuuriin, kuten sähkökeskuksiin ja liikenteen solmukohtiin.

Kirby sanoi lehdistötilaisuudessa keskiviikkoiltana Suomen aikaa, että iskuista huolimatta Yhdysvallat kykenee yhä toimittamaan sotilaallista apua Ukrainaan.

Sanomalehti Washington Postin mukaan Pentagon arvioi, että Venäjän iskut läntiseen Ukrainaan vaikuttavat kohdistuvan sähköinfrastruktuuriin ja että iskujen tavoitteena olisi estää rautatieliikennettä toimimasta.

– Molempien osapuolten huolto on rautateiden varassa, sanoi nimettömänä pysytellyt Yhdysvaltojen puolustusviranomainen Washington Postin mukaan.

Keskiviikkoon mennessä Ukrainaan oli saapunut jo yli 80 haupitsi-tykkiä Yhdysvaltojen kaikkiaan lupaamasta 90:stä.

-----

Juttua on korjattu klo 11.09: Toisin kuin aiemmin kerrottiin, Ukraina ei ole suoraan sanonut, että Venäjä on rikkonut tulitaukoa. Ukraina on sanonut, että Venäjä on jatkanut hyökkäyksiä Azovstalin terästehtaan alueella.

STT-työtyhmä: Ville Väänänen, Iiro-Matti Nieminen, Kaisu Suopanki, Ayla Albayrak