Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukrainan presidentti Zelenskyi: Venäjä on laukaissut yli 2 000 ohjusta Ukrainaan

Venäjä on helmikuun lopulla alkaneen hyökkäyksen aikana laukaissut yli 2 000 ohjusta Ukrainaan, kertoi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puheessaan myöhään keskiviikkoiltana.

Lisäksi Zelenskyi kertoi venäläisten sotilaskoneiden tulleen Ukrainan ilmatilaan lähes 2 700 kertaa.

Zelenskyi kertoi venäläisten tuhonneen tai vahingoittaneen lähes 400 terveydenhuoltoon liittyvää kohdetta. Näitä ovat esimerkiksi sairaalat, synnytysklinikat ja terveyskeskukset.

Zelenskyi kertoi puheessaan, että Venäjän miehittämillä alueilla terveydenhuollon tilanne on katastrofaalinen. Alueilla on puutetta peruslääketarpeista.

– Venäjä on tuonut Ukrainaan ja Eurooppaan sellaisia ongelmia, joita emme voineet edes kuvitella muutama kuukausi sitten. Syöpäpotilaat kärsivät hoidon puutteesta ja diabeetikoiden on erittäin vaikeaa, ellei jopa mahdotonta saada insuliinia. Leikkauksia on mahdoton toteuttaa, koska antibiooteista on pulaa, Zelenskyi kertoi.

NBC Newsin lähteet: Ukraina sai Yhdysvalloilta tiedustelutietoa ohjusristeilijän Moskvan sijainnista

Ukraina sai Yhdysvalloilta tiedustelutietoa huhtikuussa upotetun venäläisen ohjusristeilijä Moskvan sijainnista, kertoo uutiskanava NBC News verkkosivuillaan.

Tiedusteluviranomaiset ovat kertoneet NBC Newsille, että Ukraina oli pyytänyt Yhdysvalloilta Moskvan sijaintitietoja Mustallamerellä. Ukrainan saatua aluksen sijaintitiedot, se iski alukseen kahdella meritorjuntaohjuksella, mikä lopulta johti Moskvan uppoamiseen. Tiedusteluviranomaisen mukaan Yhdysvalloilla ei ollut tietoa, että Ukraina aikoo laukaista ohjuksia Moskvaa vastaan eikä Yhdysvallat ollut mukana tekemässä päätöstä iskusta.

Sen sijaan Yhdysvallat oli jakanut tiedustelutietoa venäläisalusten sijainnista Mustallamerellä, jotta Ukraina pystyisi puolustautumaan näiden tekemiltä hyökkäyksiltä.

Yhdysvaltojen avusta iskussa ei ole ollut aiemmin tietoa. Siksi yhdysvaltalaisviranomaiset ovat huolissaan, että Ukrainalle jaetut tiedustelutiedot saattaisivat aiheuttaa Venäjän puolelta arvaamattoman vastaiskun.

CNN: Yhdysvallat ei anna tiedustelutietoa iskukohteista Venäjällä

Toinen yhdysvaltalaiskanava CNN kertoi torstaina, että Yhdysvallat ei ole suostunut jakamaan Ukrainalle tiedustelutietoa mahdollisista iskukohteista Venäjän rajojen sisäpuolella. Sen sijaan Yhdysvallat on antanut tietoa Venäjän joukkojen liikkeistä Ukrainan alueella. Tiedustelutiedot ovat sisältäneet tietoja muun muassa ajoneuvoista, mutta ei esimerkiksi tietoja venäläiskomentajien sijainnista. Ukrainassa on saanut surmansa useita korkea-arvoisia venäläisupseereita.

– Emme kerro komentajien sijainnista taistelukentällä tai osallistu Ukrainan asevoimien päätöksiin iskeä heitä vastaan, Yhdysvaltojen puolustusministeriön Pentagonin tiedottaja John Kirby sanoi puhuessaan yhdysvaltalaismedioille.

Kirby painotti, että Ukraina kokoaa itse saamansa tiedustelutiedot ja tekee omat iskupäätöksensä.