Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Koulutetuista tulkeista on Suomessa pulaa - yli 20 ihmisen kerrotaan kuolleen Havannan hotelliräjähdyksessä

Ulkoministeri Haavisto HS:lle: Suomi saisi ulkomailta riittävää turva-apua Nato-jäsenyysprosessin ajaksi

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoo Helsingin Sanomien tuoreessa haastattelussa, että Suomi saisi ulkomailta riittävää turva-apua mahdollisen sotilasliitto Naton jäsenhakemuksen ja sen hyväksymisen väliselle ajanjaksolle.

Ministeri kertoo, että hänen ymmärtääkseen apu tulisi olemaan niin pitkälle meneviä lupauksia kuin maat voivat antaa ilman Naton viidennen artiklan piirissä olemista. Viides artikla koskee jäsenmaiden turvatakuita.

Haavisto ei ole kertonut julkisuudessa omaa kantaansa Nato-jäsenyyteen.

Jääkö Vasemmistoliitto hallitukseen, jos Suomi hakee Natoon?

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän ja puoluevaltuuston yhteiskokous pohtii tänään Helsingissä, miten puolue suhtautuu Suomen mahdolliseen ja yhä todennäköisempään Nato-hakemukseen.

Puolueen virallinen kanta on, että se ei kannata Nato-jäsenyyttä. Puheenjohtaja Li Andersson on kuitenkin jo maaliskuussa sanonut, että hänen mielestään puolueen ei pitäisi tehdä asiasta hallituskysymystä. Yhteiskokouksen on siksi määrä päättää, voiko vasemmistoliitto pysyä mukana Nato-jäsenyyttä hakevassa hallituksessa.

Kansan Uutisten tekemän kyselyn mukaan enemmistö puoluevaltuuston jäsenistä kannattaa hallituksessa jatkamista.

Koulutetuista tulkeista on Suomessa pulaa - nyt kaivattaisiin ukrainantaitoisia

Tulkeilla on keskeinen rooli turvapaikkaprosessissa ja turvapaikanhakijoiden oikeusturvan toteutumisessa. Ammattitaitoisista tekijöistä on kuitenkin pulaa, kertovat alan asiantuntijat.

Lisäksi tulkkien kilpailutus tukaloittaa alan ammattilaisten tilannetta. Halvimman tulkin käyttö ei ole välttämättä myöskään asiakkaan hyväksi, etujärjestö sanoo.

Nykyisen Ukrainan sodan vuoksi Suomessa kaivattaisiin lisää koulutettuja ukrainan kielen tulkkeja.

Edellisen kerran Suomessa oli vastaava tarve tulkeille vuonna 2015.

Yhdysvaltain Biden lupasi Ukrainalle lisää aseapua

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ilmoitti uudesta aseapupaketista Ukrainalle. Muun muassa tykistöammuksia, tutkia ja muita laitteita sisältävän paketin arvo on Bidenin mukaan 150 miljoonaa dollaria.

Presidentin mukaan tähän asti myönnetty rahoitus alkaa olla lopuillaan, ja tämä kehottikin kongressia myöntämään lisää tukea. Biden yrittää taivutella kongressin myöntämään Ukrainalle seuraavaksi 33 miljardin tukipaketin.

Bidenin mukaan Yhdysvaltojen Ukrainalle antaman turva-avun määrä on historiallinen ja apua on annettu merkittävän nopealla tahdilla. Ennen viimeisintä aseapupakettia Yhdysvallat oli lähettänyt Ukrainalle aseistoa jo noin 3,8 miljardin dollarin arvosta.

Uhriluku kasvaa: Yli 20 ihmisen kerrotaan kuolleen Havannan hotelliräjähdyksessä

Kuuban pääkaupungissa Havannassa tapahtuneessa räjähdyksessä on kuollut ainakin 22 ihmisistä. Yhdysvaltalaislehti New York Timesin mukaan kuolleiden joukossa on raskaana ollut nainen ja lapsi.

Kansainvälisten vieraiden ja julkkisten suosimassa luksushotelli Saratogassa tapahtuneessa räjähdyksessä myös loukkaantui kymmeniä ihmisiä ja sen jäljiltä on kateissa ainakin 13 ihmistä. Viranomaisten mukaan sairaalaan vietiin räjähdyksen tapahduttua ainakin 64 ihmistä.

Maan presidentin Miguel Diaz-Canelin mukaan räjähdykseen ei liity pommia tai hyökkäystä vaan kyseessä olisi ollut kaasuvuoto.

Koronaviruksen vuoksi kaksi vuotta suljettuna olleen hotellin oli määrä aueta uudelleen ensi viikolla.

Bottas jätti väliin Miamin toisen harjoituskierroksen - Mercedesin Russell nopein

Yhdysvaltojen Miamissa ajettu formula ykkösten MM-sarjan toinen harjoituskierros jäi kokonaan väliin Alfa Romeon tallissa ajavalta Valtteri Bottakselta. Bottas jätti ensimmäisen harjoitusjakson kesken, kun tämän auto ajautui luisuun ja törmäsi perä edellä ratavalliin.

Toisen harjoituskierroksen nopein oli Mercedeksen George Russell, joka hurautti viivan yli 0,106 sekuntia nopeammin kuin Ferrarin Charles Leclerc. Kolmanneksi kaasutti Red Bullin Sergio Perez ja sijalle neljä ylsi Mercedeksen Lewis Hamilton.

Formula ykkösten MM-sarjan Yhdysvaltain gp järjestään Miamissa tulevana sunnuntaina ensimmäistä kertaa.

Venäläisoligarkki Abramovitshin omistama Chelsea vahvistaa joukkueen uudet omistajat

Englannin Valioliigassa pelaava Chelsea kertoo tiedotteessaan, että yhdysvaltalaisen Todd Boehlyn johtama ryhmä ostaa jalkapalloseuran. Sopimus on arvoltaan 4,25 miljardia puntaa. Kaupan on tarkoitus valmistua toukokuun lopulla.

Chelsean omistajalle, venäläisoligarkki Roman Abramovitshille on asetettu talouspakotteita, joiden takia Abramovitsh joutui laittamaan seuran myyntiin. Hänen on väitetty hankkineen vuonna 2003 lontoolaisseuran omistukseensa Venäjän presidentin Vladimir Putinin käskystä, mutta Abramovitsh on kiistänyt väitteen.