Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Turkki aloitti iltalypsyn Suomen Nato-jäsenyydellä – Yhdysvallat pyytää Turkilta selvitystä Suomen ja Ruotsin jäsenyyden vastustuksesta

Yhdysvallat aikoo pyytää Turkilta selvitystä sen kannanotoista Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä, kertoo Valkoinen talo. Valkoisen talon lehdistöedustajan Jen Psakin mukaan kaksikon liittymisellä sotilasliittoon on laaja tuki jäsenistössä.

Yhdysvaltain ulkoministeriön uutistoimisto Reutersille antamien tietojen mukaan asiasta tullaan keskustelemaan sotilasliitto Naton epävirallisessa ministerikokouksessa viikonloppuna Berliinissä. Kokouksessa ovat mukana myös Suomen ja Ruotsin ulkoministerit.

Kokoukseen osallistuu myös Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken. Tiedossa ei ollut, tapaako Blinken turkkilaiskollegansa Mevlut Cavusoglun.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoi aiemmin tänään, että Turkki ei suhtaudu Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyyteen myönteisesti tällä hetkellä. Hänen mukaansa maa seuraa tilanteen kehittymistä.

Perusteluiksi Erdogan antoi sen, että "Pohjoismaat ovat kuin vierastaloja terrorijärjestöille". Hän viittasi etenkin kurdien sissijärjestöön PKK:hon, jonka muun muassa Turkki ja EU ovat määritelleet terrorijärjestöksi.

Tästä puhuessaan Erdogan viittasi nimeltä kuitenkin Hollantiin ja Ruotsiin, ei Suomeen.

– PKK ja (äärivasemmistolainen järjestö) DHKPC ovat pesiytyneet Ruotsiin ja Hollantiin ja ovat jopa näiden maiden parlamenteissa, hän sanoi turkkilaismedialle.

Hän myös lisäsi, että Turkki ei halua "tehdä samanlaista virhettä" kuin silloin, kun Kreikka otettiin Naton jäseneksi. Kreikalla ja Turkilla on monia poliittisia kiistoja muun muassa Välimeren kaasuvarannoista ja Kyproksen asemasta.

Ukrainan kriisissä Turkki on tasapainotellut Ukrainan ja Venäjän välissä. Maa ei ole suoraan ryhtynyt jyrkkiin toimiin liittolaistaan Venäjää vastaan.

"Natonkin sisällä erilaisia poliittisia näkemyksiä"

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoo olleensa säännöllisesti yhteydessä Turkin ulkoministeri Cavusogluun kevään aikana. Hänen mukaansa keskustelut ovat olleet hyviä ja Turkki on esittänyt positiivisia näkemyksiä Suomesta.

Haaviston mukaan hänellä on mahdollisuus tavata Cavusoglu mahdollisesti myös huomenna Berliinissä.

Hänen mukaansa Nato-prosessissa tarvitaan nyt kärsivällisyyttä ja siinä edetään askel askeleelta. Natonkin sisällä on erilaisia poliittisia näkemyksiä, Haavisto sanoo. Kaikkiin näkemyksiin tai ongelmiin Suomella ei ole vaikutusvaltaa.

Haavisto mainitsi myös, että myös esimerkiksi Kroatialta on kuultu erilaisia näkemyksiä Suomen ja Ruotsin Nato-kantoihin.

Haavisto vastasi myös Erdoganin puheisiin terrorijärjestöistä.

– Suomella on tiukka suhtautuminen erilaisiin terrorijärjestöihin, sanoi Haavisto nimeten esimerkiksi äärijärjestö Isisin ja Suomen toimet järjestöä vastaan.

Muuten hän ei halunnut Erdoganin näkemyksiä kommentoida.

Presidentti Sauli Niinistö on aiemmin keskustellut Erdoganin kanssa ja kertonut Turkin tukevan Suomen tavoitteita.

Perjantaina Niinistö kertoi Twitterissä keskustelleensa yhteispuhelussa Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin ja Ruotsin pääministerin Magdalena Anderssonin kanssa.

Niinistön mukaan puhelussa käytiin läpi muun muassa Suomen seuraavia askeleita kohti Nato-jäsenyyttä. Suomi arvostaa syvästi kaikkea tarpeellista tukea Yhdysvalloilta, Niinistö sanoi.

Henriksson ei yllättynyt, Norjan Störe kylläkin

Suomen oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) sanoi Dagens Industri -lehden haastattelussa, ettei hän ole yllättynyt Erdoganin lausunnosta.

– Tavallaan en ole yllättynyt. Samalla olen kuitenkin kokenut, että signaalit ovat tähän saakka olleet erilaisia, Henriksson sanoi.

Oikeusministerin mukaan kyseessä voi olla tarve näyttää, että Turkki suhtautuu asiaan tiukasti.

– Tulee tavallaan sellainen pieni tunne, että hänellä on jostain syystä tarve näyttää, vaikkei hän oikeasti usko tämän olevan kovin hyvä idea, Henriksson jatkoi.

Ruotsin ulkoministerin Ann Linden mukaan monet maat haluavat Ruotsin ja Suomen liittyvän Natoon, mutta sopimusten saattamisessa voimaan on aina epävarmuustekijöitä.

Linde kertoo toivovansa, että kaikki Naton jäsenmaat hyväksyvät Ruotsin jäsenhakemuksen sotilasliittoon.

Ulkoministeri uskoo maan saavan vahvaa tukea tärkeiltä Naton jäsenmailta, joiden kanssa Turkkikin on kiinnostunut ylläpitämään hyviä suhteita.

Norjan pääministeri Jonas Gahr Störe puolestaan sanoi olevansa yllättynyt Erdoganin kannasta.

– Kuulen tästä nyt ensimmäistä kertaa. Niistä keskusteluista, joita Natossa on käyty tähän saakka, olen saanut sen kuvan, että Suomella ja Ruotsilla, jotka ovat Naton läheisiä kumppaneita, on kaikki jäsenyysedellytykset. Ja se on myös Norjan kanta, Störe sanoi NTB:n haastattelussa.

"Tämä on neuvottelun avaus"

Turkki-asiantuntija, Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta sanoo STT:lle, että Turkissa on keskusteltu jo joitain viikkoja siitä, että uusi geopoliittinen tilanne on Turkille pelin paikka.

Keskustelua on kuitenkin käyty ennen Erdoganin avausta lähinnä islamistien ja uusnationalismia edustavien lehtien piirissä, ei niinkään valtamediassa tai laajemmilla areenoilla.

Lehdissä on muun muassa pohdittu, tulisiko Turkin tehdä kauppaa Suomen ja Ruotsin Nato-hakemuksen suhteen.

– Viesti on ollut, että länsimaat tarvitsevat Turkilta palveluksia, ja Turkki voi vaatia niitä. On ajatus, että tämä on neuvottelun avaus, jossa ei tehdä mitään ennen kuin Turkki sanoo muutaman sanan.

Palveluksien vaatiminen ei välttämättä kohdistu nimenomaan Ruotsiin ja Suomeen, vaan isompiin Nato-maihin, kuten Yhdysvaltoihin.

– Ei tämä (Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys) varmaan ihan niin sutjakasti tule menemään kuin on annettu ymmärtää, jotain lypsämistä tulee varmasti tapahtumaan, hän sanoo.

Samalla Erdoganin puheissa on kyse myös sisäpolitiikasta, jolla pyritään siirtämään huomiota maan sisäisistä ongelmista länsimaiden vastaiseen puheenparteen.

Erdogan on jo vuosia syyttänyt länsimaita erilaisten vastustajiensa ja Turkin näkökulmasta "terroristien" kanssa tehdystä yhteistyöstä, johon myös tämän päivän puheet osaltaan viittaavat.

-----

Lähteenä myös uutistoimistot AFP, Anadolu Ajansi ja TT.