Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Halla-aho ei usko, että Turkki pystyy estämään Suomen Nato-jäsenyyttä

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.) arvioi, että Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin kommentit Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä juontavat juurensa Turkin sisäpolitiikkaan.

Erdogan sanoi maanantaina, ettei Turkki tule puoltamaan Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyyttä. Presidentti oli jo aiemmin kertonut, ettei hän pidä maiden hakemuksia myönteisenä asiana.

– Kyse on lähinnä Turkin sisäpolitiikasta ja toisaalta Turkin halusta edistää itselleen tärkeitä asioita kenties useammallakin eri alueella, Halla-aho sanoi ulkoasiainvaliokunnan tiedotustilaisuudessa.

– En pidä realistisena sellaista ajatusta, että yksi jäsenmaa edes aidosti niin halutessaan pystyisi kolmenkymmenen jäsenmaan Natossa estämään jonkin jäsenyyttä hakevan maan jäsenyysprosessin etenemisen, Halla-aho sanoi.

Halla-ahon mukaan Suomen ulkopoliittinen johto on tehnyt erittäin hyvää pohjatyötä kartoittaessaan Naton nykyisten jäsenmaiden suhtautumista Suomen jäsenyyteen.

"Tiedotusvälineiden harjoittamaa ajankulua"

Halla-ahon tiedossa ei ole, että Suomen Nato-jäsenyys olisi ongelma yhdellekään Naton nykyiselle jäsenmaalle. Hän kertoi olleensa kuluneen kevään aikana yhteydessä useisiin eritasoisiin Turkin edustajiin, joiden Halla-aho on tulkinnut puhuvan Turkin hallituksen äänellä.

– Yksiselitteinen viesti siltä suunnalta on ollut se, että Turkki ei ainakaan ole se maa, joka aikoo ryhtyä hankalaksi Suomen jäsenyysprosessissa, Halla-aho sanoi.

– Oma kokemukseni on se, että nämä spekulaatiot milloin minkäkin maan vastahankaan asettumisesta ovat enemmänkin tiedotusvälineiden harjoittamaa ajankulua kuin että ne perustuisivat mihinkään todellisiin muiden maiden esittämiin tai muissa maissa pidettyihin puheenvuoroihin, Halla-aho painotti.

Halla-ahon mukaan Nato-maista kantautuvista Erdoganin kommenttien kaltaisista puheenvuoroista ei pitäisi provosoitua eikä rakentaa turhia arvovaltakiistoja Suomen ja minkään nykyisen Nato-maan välille.

"Pää kylmänä eteenpäin"

Myös ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Erkki Tuomioja (sd.) arvioi, että Erdoganin puheenvuoron taustalla on Turkin sisäpolitiikka.

– Ennalta otetut yhteydet kaikkiin Nato-maihin indikoivat, ettei mitään ongelmia tulisi, joten tästä voi todellakin tehdä sen päätelmän, että tämä on viime hetkellä sisäpoliittisiin tarkoituksiin ensisijaisesti nostettu, Tuomioja sanoi tiedotustilaisuudessa.

Ulkoasiainvaliokunnassa istuva Elina Valtonen (kok.) suhtautui Halla-ahon tavoin luottavaisesti Suomen Nato-jäsenyyden toteutumiseen Erdoganin kommenteista huolimatta.

– On Naton intressissä, että Suomi ja Ruotsi pääsevät virtaviivaisesti Naton jäseniksi, koska Naton avoimien ovien politiikka ei olisi kovin uskottava, jos se ei tosiasiassa toteutuisikaan, Valtonen sanoi tiedotustilaisuudessa.

Valtonen muistutti, että Turkin toiminta on herättänyt ihmetystä esimerkiksi Yhdysvaltojen ja Saksan kaltaisissa suurissa Nato-maissa.

– Parasta on nyt se, että me odotamme rauhassa ja katsomme, mitä tulee vastaan. Uskon, että lopputulos on oikein hyvä meidän kannaltamme, hän sanoi.

Ulkoasiainvaliokunnan jäsen Mikko Savola (kesk.) puolestaan muistutti, että nyt vasta työ Nato-jäsenyyden eteen on alkamassa.

– Nyt vaan pää kylmänä ja päättäväisesti eteenpäin päämäärä kirkkaana mielessä. Nyt alkaa neuvottelut ja sen jälkeen alkaa ratifiointivaihe. Suomen valtionjohdolla on paljon töitä tehtävänä, että tämä saadaan kunniakkaasti maaliin, Savola sanoi.

Erdogan syytti Suomea ja Ruotsia siitä, etteivät maat hänen näkemyksensä mukaan ole selkeästi asettuneet vastustamaan terrorismia.

Turkin valtiollisen Anadolu-uutistoimiston mukaan Erdogan sanoi myös, että Suomen ja Ruotsin edustajien "ei kannata vaivautua" matkustamaan Turkkiin muuttamaan Turkin mieltä.