Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Säteilyturvakeskus aloitti ydinjätteen loppusijoituksen käyttölupahakemuksen tarkastamisen, käsittelyyn mennee vuosia

Säteilyturvakeskus (STUK) on aloittanut käytetyn ydinjätteen loppusijoituksen käyttölupahakemuksen tarkastamisen.

STUK kertoo arvioineensa, että loppusijoituksesta vastaavan Posivan toimittama aineisto on riittävä käsittelyn aloittamiseksi, vaikka aineistoa pitääkin täydentää joiltain osin. STUKin tiedotteen mukaan tämä on tavanomaista ydinlaitosten lupavaiheiden viranomaiskäsittelyssä.

Posiva jätti joulukuun lopussa valtioneuvostolle käytetyn ydinpolttoaineen kapselointi- ja loppusijoituslaitoksen käyttölupahakemuksen. Samassa yhteydessä se toimitti STUKille arvioitavaksi käyttölupahakemusaineiston.

Rakennustyöt jatkuvat Olkiluodossa

Erittäin laajan aineiston käsittelyyn odotetaan menevän muutamia vuosia, arvioidaan Säteilyturvakeskuksen kolmannesvuosiraportissa. Raportin kirjoittajan, projektipäällikkö Päivi Mäenalasen mukaan työn kestosta on mahdotonta antaa tässä vaiheessa tarkkaa arviota.

Käyttölupahakemusaineiston tarkastamisen rinnalla jatkuu myös muu Posivan hankkeen valvonta ja tarkastaminen, kertoo STUK. Posiva jatkaa rakennus- ja asennustöitä Eurajoen Olkiluodossa.

Posiva hakee käyttölupaa käytetyn polttoaineen loppusijoittamiseksi noin 430 metrin syvyyteen Eurajoen peruskallioon louhittuun onkaloon. Aiemmin on kerrottu, että onkaloon on suunniteltu mahtuvaksi Olkiluodon kolmen ja Loviisan kahden reaktorin koko käyttöiän aikana syntyvä ydinjäte, eli noin 6 500 tonnia uraania.

Valvontaa myös kansainvälisesti

Posivan loppusijoituslaitoksen ja sen käytön valvontaa suunnitellaan myös kansainvälisenä yhteistyönä. STUKin mukaan valvontaa tekevät sen lisäksi Euroopan komissio ja Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA.

Kansainvälisen valvonnan tarkoitus on varmistaa, että ydinaineet pysyvät rauhanomaisessa käytössä. Eurajoen Olkiluotoon tuleva loppusijoituslaitos on ensimmäinen laatuaan maailmassa, joten myös valvontamenetelmät tulevat käyttöön ensimmäistä kertaa.