Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaan sellimurhan käsittely jatkuu käräjäoikeudessa – tarkoituksena kuulla syytettyjä sekä samassa sellissä olleita muita vankeja

Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa jatkuu tänään Vantaan vankilan sellimurhan käsittely.

19- ja 23-vuotiaiden miesten syytetään murhanneen parikymppisen uhrin yhdessä Vantaan vankilan matkaselleistä tammikuun lopulla. Tänään syytettyjä on tarkoitus kuulla, jos he haluavat tulla kuulluksi. Lisäksi oikeus kuulee todistajina kahta kolmesta muusta miehestä, jotka olivat samassa matkasellissä syytettyjen ja uhrin lisäksi. Kolmas heistä todistaa huomenna.

Matkaselleissä majoitetaan tilapäisesti esimerkiksi käräjäoikeuteen tai toiseen vankilaan matkalla olevia vankeja. Alkuun kaikkia matkasellissä numero 14 olleita vankeja epäiltiin murhasta, mutta myöhemmin epäily tarkentui nyt syytteessä olevaan kaksikkoon.

Esitutkinnassa muut sellissä olleet vangit ovat kertoneet, että vanhempi syytetyistä oli käskenyt heitä "olemaan tietämättömiä" asioista ja tehnyt samalla sormellaan kurkunleikkausta kuvaavan eleen. Yksi vangeista kertoi, että nuorempi syytetty oli uhannut tappaa hänet ja hänen perheensä, jos hän todistaa asiasta.

Vaikka vangit eivät uskaltaneet ilmoittaa vartijoille todistamastaan väkivallasta, esitutkinnassa he kertoivat yrittäneensä vaivihkaa kiinnittää vartijoiden huomion uhriin siinä kuitenkaan onnistumatta. Esitutkinnassa kuullut vartijat kertoivat, ettei heillä ollut mitään tietoa matkasellin tapahtumista.

Vankilan toiminnasta on aloitettu oma esitutkintansa.

Viime viikolla välikohtaus keskeytti käsittelyn

Syyttäjien mukaan miehet kohdistivat uhriin kidutuksenomaista väkivaltaa ja nöyryyttivät tätä noin kahden vuorokauden ajan. Murhan lisäksi miehiä syytetään uhrin törkeistä raiskauksista, jotka tapahtuivat matkasellin wc-tiloissa.

Murhasyytteen käsittely alkoi oikeudessa viime viikolla. Heti alkuun istunto jouduttiin keskeyttämään hetkeksi, kun 23-vuotias syytetty nousi paikaltaan ja vaikutti yrittävän hyökätä jonkun kimppuun. Vartijat ja poliisit taltuttivat miehen nopeasti. Miehellä oli myös kädessään veistä muistuttava esine, joka sittemmin osoittautui muoviseksi.

Syytetyn vihan kohteena oli ilmeisesti 19-vuotias kanssasyytetty. Molemmat miehet kiistävät murhasyytteen, mutta 19-vuotias on myöntänyt laittaneensa muovipussin uhrin päähän ja kuristaneensa tätä vankilahousujensa narulla. Hän katsoo syyllistyneensä tappoon.

23-vuotias kiistää täysin osallistuneensa uhrin kuolemaan. Hän on myöntänyt osan syytteen väkivaltaisuuksista ja katsoo syyllistyneensä törkeään pahoinpitelyyn. Törkeät raiskaukset molemmat kiistävät.

Syyttäjän mukaan henkirikoksen motiivi liittyy uhrin seksuaalirikostaustaan. STT:n tietojen mukaan uhri oli tuomittu muun muassa törkeistä lapsen seksuaalisista hyväksikäytöistä. Syyttäjien mukaan 19-vuotias syytetty tiesi tästä jollain tavoin, mutta luuli, että miehen uhri oli ollut todellista nuorempi lapsi.

Syyttäjät ovat pyytäneet, että molemmille syytetyille tehdään mielentilatutkimus.

Molemmilla aiempaa väkivaltarikoshistoriaa

Molemmat syytetyt miehet on viime vuonna tuomittu henkirikoksen yrityksistä vankeuteen Helsingin käräjäoikeudessa.

Toinen heistä tuomittiin muun muassa murhan yrityksestä 10,5 vuoden vankeuteen. Oikeuden mukaan mies oli puukottanut uhria useita kertoja sekä ampunut aseella tätä kohti. Käräjätuomiosta on valitettu hovioikeuteen, joten se ei ole lainvoimainen.

Toinen miehistä tuomittiin isänsä tapon yrityksestä kolmen ja puolen vuoden vankeuteen. Hän oli iskenyt isäänsä kerran veitsellä selkään. Tuomio on lainvoimainen.