Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

BBC: 900 antautunutta ukrainalaissotilasta passitettiin vankileirille

Yli 900 Mariupolin Azovstalin terästehtaalla ollutta ukrainalaistaistelijaa on viety venäläiselle vankileirille, kertoo BBC News.

Ukraina määräsi joukkonsa antautumaan, jotta sotilaita ei tapettaisi. Lisäpontimena oli se, että tehtaan ruoka- ja vesivarat ovat olleet puutteelliset jo viikkoja.

Venäjän ulkoministeriön "rautarouvan" eli tiedottaja Maria Zakharovan mukaan 959 ukrainalaissotilasta on antautunut tiistain jälkeen. Heistä 51 oli hoidossa vammojensa vuoksi. Loput on lähetetty vankilaan Olenivkan kaupunkiin Venäjän hallinnassa olevalla Donetskin alueella.

Ukrainan puolustusministeriö on esittänyt sotilaidensa palauttamista leiriltä. BBC Newsin mukaan sotilaiden kohtalo on edelleen epäselvä.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov on kieltäytynyt kertomasta, kohteleeko Venäjä ukrainalaissotilaita rikollisina vai sotavankeina.

Venäjän puolustusministeriö puolestaan kertoo, että yli 1 700 Mariupolissa Azovstalin tehdasalueella ollutta ukrainalaissotilasta olisi antautunut tämän viikon aikana. Antautuneista 80:n kerrotaan olleen haavoittuneita.

Venäjän mukaan viimeisen vuorokauden aikana olisi antautunut melkein 800 sotilasta.

Venäläisten kertomaa ei ole onnistuttu vahvistamaan riippumattomista lähteistä. On yhä epäselvää, kuinka paljon ukrainalaisjoukkoja teollisuusalueella vielä on.

Venäjän julkaisemalla videolla antautuneet sotilaat poistuvat alueelta, osa haavoittuneina. Puolustusministeriön mukaan haavoittuneet sotilaat on kuljetettu sairaalahoitoon Venäjän hallussa oleville alueille Itä-Ukrainassa.

Ukrainan varapuolustusministeri Hanna Maliar on sanonut, että pelastusoperaatio terästehtaalla on ohi vasta, kun Mariupolia puolustaneet sotilaat on evakuoitu Ukrainan hallinnoimalle alueelle.

Ukraina on kertonut, että tehtaalta evakuoidut sotilaat on tarkoitus myöhemmin vaihtaa venäläisvankeihin. Venäjä ei ole ainakaan toistaiseksi lupautunut vankienvaihtoon.

Azovstalista on muodostunut Ukrainan vastarinnan symboli Venäjän hyökkäyksen jälkeen.