Eduskunnan kyselytunnilla keskusteltiin kipakasti suomalaisen maatalouden ahdingosta – maatalousministeri Kurvinen uhkaa kaupan keskusliikkeitä lakimuutoksilla

Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (kesk.) uhkaa kaupan keskusliikkeitä lakimuutoksilla, jos niiden tuottajille ruoasta maksamat hinnat eivät parane.

Kurvinen kommentoi asiaa eduskunnan kyselytunnilla, missä keskusteltiin kipakasti suomalaisen maatalouden ahdingosta muun muassa tuotantokustannusten rajun nousun ja pitkään jatkuneen huonon kannattavuuden vuoksi. Perussuomalaiset peräänkuuluttivat hallitukselta toimia kotimaisen ruoantuotannon pelastamiseksi.

Kurvinen myönsi, että suomalainen elintarviketuotanto saattaa olla tällä hetkellä EU-ajan pahimmassa kriisissä.

– Totean tässä kaupan herroille ja rouville, että maksakaa nyt oikea hinta siitä ruoasta. Mikäli te ette maksa, tulen näitä lakimuutoksia tuomaan eduskuntaan, Kurvinen sanoi.

Kurvinen muistutti, että kaupan keskusliikkeet ovat tehneet korona-aikana valtavia tuloksia, kun ihmiset eivät käyneet ravintoloissa syömässä. Nämä tulokset eivät Kurvisen mukaan ole kuitenkaan heijastuneet tuottajahintoihin.

– Tämä on mielestäni epäreilu tilanne. Tälle asialle on tavalla tai toisella tapahduttava muutos, joko markkinoiden kautta tai sitten lainsäädäntöä muuttamalla, Kurvinen sanoi.

Kurvinen kertoi laittaneensa vireille selvittelyn siitä, mitä muutoksia elintarvikemarkkinalakiin voitaisiin tehdä. Hänen mukaansa muun muassa alan sopimusajat ovat yksi selvitettävänä oleva asia.

Verohuojennus maataloudelle toteutumassa?

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoi kyselytuntikeskustelun yhteydessä, että maatilojen tuotantorakennusten verovapaus voi edetä EU:ssa Venäjän käynnistämän hyökkäyssodan vuoksi niin sanottuna Ukraina-poikkeuksena. Näin ollen verohuojennus voitaisiin toteuttaa tälle vuodelle.

– Asia ratkeaa aivan lähipäivinä EU:n komission kanssa, Saarikko kertoi.

Tuotantorakennusten verovapaus voisi Saarikon mukaan tarkoittaa paljon investoineille tiloille tuhansien eurojen verohuojennusta.

– Tämä on teko niiden tilojen puolesta, jotka ovat investoineet paljon tulevaisuuteen ja tarvitsevat tukea, Saarikko sanoi.

Perussuomalaiset kiittelivät hallitusta maatalouden tuotantorakennusten kiinteistöveron poistohankkeesta, mutta muistuttivat samalla, että asiaa esitti alun perin perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää.

Lintilä: Kaasuntulo loppuu lähipäivinä

Kyselytunnilla keskusteltiin myös Suomen kaasunsaannista. Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) kertoi, että kaasun tulo Venäjältä saattaa loppua joko perjantaina tai lauantaina.

– Tästä on olemassa, sanotaanko, tiettyjä ennakkotietoja, Lintilä sanoi vastatessaan Sari Essayahin (kd.) kysymykseen.

Kaasun tulon lakkaaminen on herättänyt huolta, sillä se on keskeinen polttoaine muun muassa eräissä elintarviketeollisuuden yrityksissä.

Lintilä huomautti, että Huoltovarmuuskeskus hoitaa kaasun tulon lakkaamisen seurauksia vain yksityistalouksien ja terveydenhoidon kaltaisten kriittisten sektorien osalta sekä tietystä määrästä elintarviketuotantoa. Yleisvarautuminen kuuluu kuitenkin yrityksille itselleen.

– Verrattain hyvin yritykset ovat varautuneet. Me voimme Balticconnectorin kautta toimittaa osan. Ja tämä LNG-laiva, josta on ollut puhetta – ehkä lähiaikoina päästään siitä tiedottamaan lisää, Lintilä kertoi.

Balticconnector on Viron ja Suomen välinen meren pohjassa kulkeva kaasuputki. LNG on nesteytettyä maakaasua.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka