Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Epävarmuus vallalla maailman pörsseissä – Helsingissä 1,4 prosentin lasku

Hermostunut tunnelma oli valloillaan myös torstaina maailman pörsseissä, kun epävarmuus ja pelko levisi Wall Streetiltä muualle.

Illansuussa Suomen aikaa laajapohjainen Yhdysvaltojen S&P 500 -indeksi kääntyi niukasti plussalle. Pääsuunta on ollut vuodenvaihteesta lähtien alaspäin, kun huolet inflaation vaikutuksesta Yhdysvaltojen talouteen hermostuttavat sijoittajia. Vuoden alusta indeksi on laskenut jo lähes viidenneksen.

Nousevien hintojen pelätään hyydyttävän kotimaisen kulutuskysynnän, joka on perinteisesti pitänyt Yhdysvaltojen talouden pyöriä pyörimässä. Vähittäiskauppaketjut Target ja Walmart ovat tällä viikolla kertoneet odotettua heikommista tuloksista.

Dow Jones -indeksi syöksyi keskiviikkona 3,6 prosenttia ja S&P 500 4 prosenttia, mikä oli kummankin indeksin suurin pudotus sitten kesäkuun 2020.

Teknologiapainotteinen Nasdaq elpyi torstaina illalla noin prosentin nousuun ja otti siten takaisin hiukan edellisen päivän 4,7 prosentin laskua. Nasdaq on kuitenkin painunut lähes 30 prosenttia marraskuun jälkeen, kun suurten teknologiayhtiöiden kurssit ovat olleet puristuksessa. Teknologiajätti Apple on luisun seurauksena menettänyt maailman arvokkaimman yrityksen aseman saudiarabialaiselle öljyjätti Aramcolle. Myös verkkokaupan megayhtiö Amazon on joutunut markkinoiden kyykyttämäksi.

Tunnelmia painavat myös odotukset, että Yhdysvaltojen keskuspankki Fed nostaa ohjauskorkoa kahdesti lähiaikoina, mahdollisesti molemmilla kerroilla puoli prosenttiyksikköä.

Helsingissä yleisindeksi laski torstaina 1,4 prosenttia pistelukuun 10 757. Suurimman, yhdeksän prosentin laskun teki Sampo, mutta kurssipudotusta selitti muhkean 4,10 euron osingon irtoaminen keskiviikon yhtiökokouksen jäljiltä. Sampo on myynyt viimeisetkin omistuksensa Nordeassa ja jakaa siitä saatuja tuloja omistajilleen.

Suunta oli selvästi alaspäin myös Pariisissa, Lontoossa ja Frankfurtissa.