Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajat pääsivät katsomaan Venäjän valtaamaa Mariupolia – monet asukkaat kertoivat menettäneensä kotinsa

Venäjän viikonloppuna haltuunsa ottama Mariupolin kaupunki on kärsinyt mittavia tuhoja viikkokausia kestäneen saarron ja taistelujen aikana.

Kansainväliset toimittajat pääsivät katsomaan kaupunkia Venäjän joukkojen mukana kuluneella viikolla. Heitä ei kuitenkaan päästetty Azovstalin terästehtaalle, jossa viimeiset Ukrainan sotilaat antautuivat ja josta nämä evakuoitiin perjantaina.

Kaupunkiin jääneet asukkaat kertoivat uutistoimisto AFP:lle olevansa toivottomia tulevaisuuden suhteen. Kaupungissa ei ole ollut sähköä maaliskuun alusta lähtien.

– Täällä ei ole työtä, ei ruokaa, ei vettä, kertoi 52-vuotias Angela Kopytsa, jonka koti oli tuhoutunut pommituksissa.

Hän kertoi, kuinka taistelujen aikana hän jakoi vähäisen ruoan lastensa ja lapsenlapsensa kesken selviytyäkseen.

– Mikä tulevaisuus? Minulla ei ole toivoa mistään, hän sanoi.

Myös Elena Iljinan asuinrakennus oli tuhottu, ja hän itse oli muuttanut tyttärensä luokse asumaan. Ennen sotaa hän opetti yliopistossa. Iljinalla oli yllään vaatteet, jotka hän oli saanut lahjoitettuina.

– Minulla ei ole mitään jäljellä. Haluaisin asua asunnossani rauhassa, käydä töissä ja jutella lasteni kanssa, hän sanoi.

Mariupolin kaupunginjohtaja Vadym Boitshenko varoitti lauantaina Guardian-lehden mukaan, että kaupunkia uhkaa terveyskatastrofi joukkohaudoista ja viemäröintijärjestelmän rikkoutumisesta johtuen. Näistä voi levitä kulkutauteja, hän varoitti ja vaati asukkaiden päästämistä turvallisesti pois kaupungista.

Zelenskyi: Tilanne Donbassissa "erittäin vaikea"

Venäjä on keskittänyt voimansa nyt Itä-Ukrainaan Donbassin alueelle. Tilanne Donbassissa on nyt "erittäin vaikea", sanoi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi yöllisessä puheessaan. Venäjän armeija on hänen mukaansa kiihdyttänyt iskujaan erityisesti Slovjanskissa sekä Sjeverodonetskissa viime päivinä.

CNN:n mukaan venäläiset ovat tuhonneet Sjeverodonetskin ja Lysytshanskin välisen sillan, ilmeisenä tarkoituksenaan eristää ja vallata Sjeverdonetskin kaupunki.

– (Sillan tuhoaminen) vaikeuttaa merkittävästi evakuointeja sekä humanitaarisen avun toimittamista, sanoi Luhanskin alueen kuvernööri Serhi Haidai Telegram-viestipalvelussa.

Hän lisäsi, ettei Sjeverodonetskia ole vielä täysin saarrettu.

Tauotonta tykistötulta

Institute for the Study of War -ajatushautomon mukaan Venäjän iskut erityisesti Sjeverodonetskin valtaamiseksi jatkunevat intensiivisinä tulevina päivinä. Noin 100 000 asukkaan kaupunki on ukrainalaisten viimeinen puolustuslinnake Luhanskin alueella.

Venäjä kertoi maaliskuussa keskittyvänsä Donbassin valtaamiseen ja veti joukkonsa itään Kiovan alueelta.

Kuvernööri Haidain mukaan taistelut Sjeverodonetskissa, Lysytshanskissa ja Belogorovkassa käyvät juuri nyt hyvin kuumina.

– Pommittaminen ei taukoa edes tunnin ajaksi. Venäläiset käyttävät tykistötulta päivin ja öin, Haidai sanoi.

Haidai kertoi, että joitakin siviilejä oli onnistuttu evakuoimaan turvaan kaupungista.

Ukrainan hallinto ei suostu alueluovutuksiin rauhanneuvotteluissa

Ukrainan hallinto on tiukentanut linjaansa sanomalla, että se ei suostu tulitaukosopimukseen, jos Venäjä vaatii alueluovutuksia.

Asiasta kertoi lauantaina Ukrainan pääneuvottelija Myhailo Podoljak BBC:n mukaan.

Podoljakin mukaan alueluovutuksiin suostuminen johtaisi vain Venäjän vielä verisempään hyökkäykseen Ukrainassa pitkällä aikavälillä.

Osapuolet ovat vahvistaneet, että Venäjän ja Ukrainan väliset aseleponeuvottelut ovat toistaiseksi jäissä.

Neuvottelujen viimeisin kierros käytiin venäläisten tiedotusvälineiden mukaan huhtikuun lopulla.

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.