Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Taloussanomat: EU-komissio haluaa aurinkopaneelit pakollisiksi – ehdottaa aurinkopaneeleita uusien rakennusten katoille

EU-komissio haluaa valjastaa katot hyötykäyttöön ja tehdä taloista paneeli paneelilta pieniä aurinkovoimaloita, kertoo Taloussanomat.

Komissio esitteli aurinkopaneelialoitteensa keskiviikkona. Aloitteen mukaan aluksi aurinkopaneelivaatimus koskisi yksityisiä ja julkisia uusia taloja, joiden hyötypinta-ala on yli 250 neliömetriä. Näiden osalta vaatimus aurinkopaneeleista tulisi voimaan vuoteen 2026 mennessä, Taloussanomat kertoo.

Seuraavaan vuoteen mennessä otettaisiin käyttöön vanhojen yli 250-neliöisten julkisten rakennusten ja liiketilojen katot. Vuoteen 2029 mennessä velvoite aurinkopaneeleista ulottuisi kaikkiin uusiin asuintaloihin.

– Tämä on kunnianhimoista, mutta realistista. Tiedämme, että kun Eurooppa toimii yhdessä, sillä on enemmän vaikutusvaltaa, komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi lausunnossaan Taloussanomien mukaan.

Komissio esittää, että vastaisuudessa lupa aurinkopaneelien asentamiseen pitäisi irrota alle kolmessa kuukaudessa. Nykyisin hitaat lupakäytännöt voivat hidastaa paneelien asentamista jopa vuosilla.

EU:n tavoitteena on tuoda verkkoon yli 320 gigawattia aurinkoenergiaa vuoteen 2025 mennessä. Tämä olisi kaksinkertainen määrä vuoden 2020 tilanteeseen verrattuna, Taloussanomat kertoo.

Eräiden arvioiden mukaan paneeleilla voitaisiin tulevaisuudessa tuottaa jopa neljännes EU:n sähköstä.