Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjä ilmoitti olevansa valmis jatkamaan tulitaukoneuvotteluja, Ukraina ei aio suostua alueluovutuksiin

Venäjä sanoo olevansa valmis jatkamaan tulitaukoneuvotteluja Ukrainan kanssa. Aloitteen on kuitenkin Venäjän mukaan tultava Ukrainalta.

– Me olemme omalta osaltamme valmiita jatkamaan vuoropuhelua. Neuvottelut jäädytettiin täysin Ukrainan aloitteesta. Pallo on nyt heillä, Venäjä ei ole koskaan kieltäytynyt neuvottelemasta, sanoi Venäjän neuvotteluryhmää johtava Vladimir Medinski.

Neuvottelujen viimeisin kierros käytiin venäläisten tiedotusvälineiden mukaan huhtikuun lopulla.

Ukrainan pääneuvottelija Myhailo Podoljak vahvisti aikaisemmin tällä viikolla, että neuvottelut ovat jäissä. Sunnuntaina Podoljak sanoi, ettei Ukraina tule suostumaan tulitaukoon, jos Venäjä vaatii alueluovutuksia.

Podoljakin mukaan alueluovutuksiin suostuminen johtaisi vain Venäjän vielä verisempään hyökkäykseen Ukrainassa pitkällä aikavälillä.

Ukrainan parlamentti jatkoi poikkeustilaa kolmella kuukaudella

Ukrainassa parlamentti päätti sunnuntaina jatkaa poikkeustilaa kolmella kuukaudella aina elokuun 23. päivään saakka, kertoo Kyiv Independent.

Maassa on ollut voimassa poikkeustila siitä lähtien kun Venäjä hyökkäsi maahan vajaa kolme kuukautta sitten.

Poikkeustila yhdessä yleisen liikekannallepanon kanssa julistettiin maahan 24. helmikuuta. Sitä on sen jälkeen jatkettu aina kuukausi kerrallaan.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin edustajan mukaan edellisiä pitempi jatko poikkeustilaan on nyt tarpeen, koska vastahyökkäykset vievät enemmän aikaa kuin puolustus.

Toimittajat pääsivät katsomaan Venäjän valtaamaa Mariupolia

Venäjän viikonloppuna haltuunsa ottama Mariupolin kaupunki on kärsinyt mittavia tuhoja viikkokausia kestäneen saarron ja taistelujen aikana.

Kansainväliset toimittajat pääsivät katsomaan kaupunkia Venäjän joukkojen mukana kuluneella viikolla. Heitä ei kuitenkaan päästetty Azovstalin terästehtaalle, jossa viimeiset Ukrainan sotilaat antautuivat ja josta nämä evakuoitiin perjantaina.

Kaupunkiin jääneet asukkaat kertoivat uutistoimisto AFP:lle olevansa toivottomia tulevaisuuden suhteen. Kaupungissa ei ole ollut sähköä maaliskuun alusta lähtien.

– Täällä ei ole työtä, ei ruokaa, ei vettä, kertoi 52-vuotias Angela Kopytsa, jonka koti oli tuhoutunut pommituksissa.

Hän kertoi, kuinka taistelujen aikana hän jakoi vähäisen ruoan lastensa ja lapsenlapsensa kesken selviytyäkseen.

– Mikä tulevaisuus? Minulla ei ole toivoa mistään, hän sanoi.

Myös Elena Iljinan asuinrakennus oli tuhottu, ja hän itse oli muuttanut tyttärensä luokse asumaan. Ennen sotaa hän opetti yliopistossa. Iljinalla oli yllään vaatteet, jotka hän oli saanut lahjoitettuina.

– Minulla ei ole mitään jäljellä. Haluaisin asua asunnossani rauhassa, käydä töissä ja jutella lasteni kanssa, hän sanoi.

Mariupolin kaupunginjohtaja Vadym Boitshenko varoitti lauantaina Guardian-lehden mukaan, että kaupunkia uhkaa terveyskatastrofi joukkohaudoista ja viemäröintijärjestelmän rikkoutumisesta johtuen. Näistä voi levitä kulkutauteja, hän varoitti ja vaati asukkaiden päästämistä turvallisesti pois kaupungista.

Zelenskyi: Tilanne Donbassissa "erittäin vaikea"

Venäjä on keskittänyt voimansa nyt Itä-Ukrainaan Donbassin alueelle. Tilanne Donbassissa on nyt "erittäin vaikea", sanoi presidentti Zelenskyi yöllisessä puheessaan. Venäjän armeija on hänen mukaansa kiihdyttänyt iskujaan erityisesti Slovjanskissa sekä Sjeverodonetskissa viime päivinä.

CNN:n mukaan venäläiset ovat tuhonneet Sjeverodonetskin ja Lysytshanskin välisen sillan, ilmeisenä tarkoituksenaan eristää ja vallata Sjeverdonetskin kaupunki.

– (Sillan tuhoaminen) vaikeuttaa merkittävästi evakuointeja sekä humanitaarisen avun toimittamista, sanoi Luhanskin alueen kuvernööri Serhi Haidai Telegram-viestipalvelussa.

Hän lisäsi, ettei Sjeverodonetskia ole vielä täysin saarrettu.

Tauotonta tykistötulta

Institute for the Study of War -ajatushautomon mukaan Venäjän iskut erityisesti Sjeverodonetskin valtaamiseksi jatkunevat intensiivisinä tulevina päivinä. Noin 100 000 asukkaan kaupunki on ukrainalaisten viimeinen puolustuslinnake Luhanskin alueella.

Venäjä kertoi maaliskuussa keskittyvänsä Donbassin valtaamiseen ja veti joukkonsa itään Kiovan alueelta.

Kuvernööri Haidain mukaan taistelut Sjeverodonetskissa, Lysytshanskissa ja Belogorovkassa käyvät juuri nyt hyvin kuumina.

– Pommittaminen ei taukoa edes tunnin ajaksi. Venäläiset käyttävät tykistötulta päivin ja öin, Haidai sanoi.

Haidai kertoi, että joitakin siviilejä oli onnistuttu evakuoimaan turvaan kaupungista.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.