Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Afrikan unionin puheenjohtaja aikeissa vierailla Venäjällä ja Ukrainassa

Senegalin presidentti ja Afrikan unionin puheenjohtaja Macky Sall kertoo vierailevansa pian sekä Venäjällä että Ukrainassa unionin edustajana.

Sallin matkan oli tarkoitus tapahtua jo viime viikolla, mutta aikatauluongelmat estivät matkan. Sallin mukaan uusia päivämääriä on ehdotettu, ja hän sanoo lähtevänsä Moskovaan ja Kiovaan, kunhan aikatauluista saadaan sovittua.

Venäjä oli Sallin mukaan esittänyt vierailukutsun ja senegalilaisjohtaja kertoo saaneensa Afrikan unionin valtuutuksen lähteä matkalle.

Lisäksi unioni on Sallin mukaan hyväksynyt kutsun koota kaikki halukkaat jäsenmaidensa johtajat keskustelemaan Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa. Zelenskyi on Sallin mukaan ilmaissut tarpeesta keskustella Afrikan maiden johtajien kanssa. Myös tämä keskustelu on määrä järjestää lähiviikkoina, Sall kertoo.

Senegalilaispresidentti kertoi matkasuunnitelmistaan sunnuntaina lehdistötilaisuudessa, jonka hän järjesti yhdessä Senegalissa vierailulla olleen Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin kanssa.

Senegal valmis toimittamaan kaasua Eurooppaan lähivuosina

Scholz keskusteli Dakarissa Sallin kanssa muun muassa kaasuyhteistyöstä, ja liittokanslerin kerrotaan vakuuttaneen Senegalille Saksan tukevan maata kaasuntuotannon kanssa. Scholzin vierailusta kirjoittavat muun muassa saksalaiset Spiegel ja Deutsche Welle.

Johtajien välisissä keskusteluissa käsiteltiin muun muassa kaasukentän perustamista Länsi-Afrikan rannikolle. Hankkeessa on Senegalin lisäksi mukana myös Mauritania.

Sall painotti Senegalin olevan valmis toimittamaan kaasua Eurooppaan lähivuosina.

Scholz perusteli innostusta fossiilisiin polttoaineisiin ja maakaasuesiintymien hyödyntämiseen Venäjän hyökkäyksellä Ukrainaan. Helmikuussa alkaneen hyökkäyksen jälkeen Eurooppa on pyrkinyt pääsemään irti venäläisenergiasta, ja esimerkiksi viikonloppuna venäläisen kaasun virta Suomeen katkesi. Eurooppa voisi jatkossa hyötyä Senegalin avusta, kun maat pyrkivät etsimään vaihtoehtoja venäläisten kaasuhanoille.

Liittokansleri ilmaisi myös halukkuuttaan tehdä aiempaa läheisempää yhteistyötä uusiutuvan energian parissa. Dakarin-vierailunsa lopulla Scholzin kerrotaan vierailleen aurinkovoimalalla.

Senegal on ensimmäinen etappi Scholzin Afrikan-turneella. Hänen on määrä vierailla kolmen päivän aikana myös Nigerissä ja Etelä-Afrikassa.

Edeltäjäänsä verrattuna Scholz kiertää Afrikassa varsin varhaisessa vaiheessa. Angela Merkel lähti Spiegelin mukaan ensimmäiselle pidemmälle Afrikan-matkalleen oltuaan liittokanslerina lähes kaksi vuotta. Scholz vannoi virkavalansa joulukuussa.

Suhtautuminen Venäjän sotaan vaihdellut Afrikassa

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on ollut kova kolaus Afrikan maiden taloudelle sodan aiheuttamien polttoainepulan ja viljan hintojen nousun vuoksi.

Saksalaisjohtaja kommentoi visiittinsä yhteydessä myös maailmanlaajuista ruokakriisiä ja varoitti, että monet maat voivat joutua kohtaamaan suuria vaikeuksia kansansa ruokkimisessa. Scholz painotti Saksan tekevän kaikkensa ehkäistäkseen tätä.

Sota on herättänyt erilaisia reaktioita Afrikassa. Sallin edustama Senegal esimerkiksi jätti alkujaan ottamatta kantaa mittavalla kannatuksella hyväksyttyyn päätöslauselmaan, jossa Venäjää vaadittiin vetäytymään Ukrainasta.

Muutamaa viikkoa myöhemmin Senegal kuitenkin äänesti toisen päätöslauselman puolesta vaatien muiden YK-maiden kanssa Venäjää lopettamaan hyökkäyssotansa Ukrainassa.

Deutsche Wellen mukaan viljasaarto Ukrainassa ei ole saanut Afrikan suhtautumista Venäjään muuttumaan ratkaisevasti. Venäjä on saartanut ukrainalaissatamia Mustallamerellä ja estänyt merkittävää viljantuottajaa saamasta satoaan maailmalle.

Ukraina on lisäksi syyttänyt Venäjän varastaneen sotansa yhteydessä viljaa Ukrainasta ja yrittäneen myydä varastamaansa satoa maailmalla.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.