Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Vastuunsa kantava, vahva ja vakaa Pohjola" -teemalla Kultaranta-keskustelut palaavat takaisin koronatauolta

Presidentti Sauli Niinistön isännöimät Kultaranta-keskustelut palaavat tänä kesänä koronatauolta. Keskustelutapahtuman otsikkona on "Vastuunsa kantava, vahva ja vakaa Pohjola", kerrotaan kutsussa.

Niinistö piti samoin sanoin otsikoidun puheen viime viikolla ruotsiksi Ruotsin valtiopäivillä. Hän avasi siinä, millä tavoin Ruotsin ja Suomen liittyminen muodostaa Natoon pohjoisen Euroopan vahvan viisikon.

– Vastuunsa kantava, vahva ja vakaa. Nämä sanat kuvaavat pohjoismaista malliamme, hän sanoi.

Kultaranta-keskustelut alkavat sunnuntaina 12. kesäkuuta Niinistön ja sunnuntai-illan päävieraan puheenvuoroilla sekä keskustelulla Suomen jäsenyydestä puolustusliitto Natossa.

Keskustelut jatkuvat maanantaina 13. kesäkuuta, jolloin käydään kaksi julkista keskustelua. Aamun keskustelussa teemana on pohjoismainen malli ja yhteistyö. Kultaranta-keskustelut päättää keskustelu Suomen muuttuvasta turvallisuuspolitiikasta.

Kultarantaan on kutsuttu noin sata keskustelijaa yhteiskunnan eri aloilta.

"Suomen ja Ruotsin 1 300 kilometrin pituinen ero"

Keskusteluja ei ole koronan takia käyty kahteen vuoteen Naantalissa sijaitsevassa Kultarannassa. Toissa vuonna keskusteluita käytiin Ylen tiloissa Pasilassa turvavälein. Keskustelujen aiheena oli koronapandemian jälkeinen aika.

Viime vuonna keskusteluja ei järjestetty lainkaan.

Kultaranta-keskusteluja on pidetty vuodesta 2013 lähtien. Keskustelujen aiheina ovat olleet muun muassa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikka, demokratian tila, Venäjän kehitys sekä kyber- ja informaatioturvallisuus. Nato-jäsenyyden hyvät ja huonot puolet ovat myös olleet vahvasti keskusteluissa esillä.

Esimerkiksi vuonna 2016 Kultaranta-keskusteluissa nousi esiin Niinistön yhteydenpito Venäjään. Niinistö oli kutsunut presidentti Vladimir Putinin Suomeen. Ruotsalaiskommenteissa oli arvioitu, että Ruotsin pääministeri tuskin ottaisi Putinia vastaan. Niinistö muistutti Suomen ja Ruotsin 1 300 kilometrin pituisesta eroavaisuudesta eli Suomen ja Venäjän rajasta.