Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

CNN: Texasin epäilty kouluampuja ehti riehua koulussa liki tunnin ennen kuin hänet ammuttiin

Yhdysvaltain Texasissa 21 ihmisen ampumisesta koulussa epäilty 18-vuotias ehti riehua sisällä noin tunnin ennen kuin hänet ammuttiin, kertoi uutiskanava CNN torstaina. Käsiaseella ja rynnäkkökiväärillä aseistautuneen nuorukaisen epäillään tappaneen 19 lasta ja kaksi opettajaa.

Epäilty ajoi autonsa ojaan ennen saapumistaan Uvaldessa sijaitsevalle koululle, minkä vuoksi hänen perässään oli kaksi poliisia. Nuorukainen pääsi kuitenkin sisälle kouluun lukitsemattomasta ovesta. Hän ampui molempia perässä tulleita poliiseja ja linnoittautui sen jälkeen sisälle.

Viranomaiset tutkivat torstaina, miksi poliisin erikoisyksiköltä kesti tämän jälkeen niin pitkään tulla paikalle ja murtautua sisään. Poliisit ampuivat lopulta epäillyn.

Torstaina oli niin ikään edelleen epäselvää, miksi koulun aseistettu vartija ei onnistunut pysäyttämään epäiltyä.

Koulussa, jossa ampuminen tapahtui, opiskelee noin 500 lasta. Suurin osa koulun 7–10-vuotiaista oppilaista on latinotaustaisia ja vähävaraisista perheistä.

Uvalden kouluampuminen on pahin kouluampuminen Yhdysvalloissa sitten Sandy Hookin joukkomurhan vuonna 2012. Tuolloin 20-vuotias mies tappoi 20 koululaista ja kuusi henkilökuntaan kuuluvaa hyökättyään kouluun.

Ampuja lähetti kylmääviä viestejä Saksaan

Ampuja lähetti minuutteja ennen veritekoaan viestejä Saksassa olevalle 15-vuotiaalle tytölle. Kaksikon viestittelystä kertovat tyttöä haastatelleet New York Times ja CNN.

Tyttö kertoo tavanneensa epäillyn noin kaksi viikkoa aiemmin Yubo-sovelluksessa, jonka kautta ihmiset voivat olla livestriimiä lähettämällä yhteydessä muihin käyttäjiin. Muutkin nuoret ovat kertoneet olleensa epäiltyyn yhteydessä samaisen palvelun kautta.

Saksassa asuva tyttö kertoo epäillyn soittaneen hänelle videopuhelun syntymäpäivänsä tienoilla. Toukokuun puolivälissä 18 vuotta täyttänyt mies oli soittanut tytölle asekaupasta, josta hän kertoi ostavansa kivääriä.

Seuraavien päivien aikana mies viittasi useaan otteeseen epämääräisesti tekevänsä jotain aseella. Ampumista edeltävänä iltana mies oli kertonut tytölle, että hänen ovelleen oli saapunut paketti ja lähettänyt pahvilaatikosta kuvia. Sittemmin hän oli kertonut paketissa olleen ammuksia.

"En olisi voinut ikinä arvata, että hän tekisi näin"

Tiistaiaamuna he puhuivat videopuhelun. Täysmustiin pukeutunut epäilty oli esitellyt asuaan ja kertonut salaisuudesta, jota ei voi paljastaa ennen kuin hänen isoisänsä on lähtenyt kotoa.

Myöhemmin hän laittoi viestin, jossa kertoi odottavansa puhelimessa puhuvaa isoäitiään ja kertoi tekevänsä tälle jotain. Hetkeä myöhemmin hän kertoi ampuneensa isoäitiään päähän ja lähetti perään viestin, jossa kertoo lähtevänsä peruskoululle ampumaan.

Tyttö kertoo lukeneensa viestit heti, muttei ollut varma, onko lähettäjä tosissaan. Vasta, kun ampumisesta kerrottiin televisiossa, hän pyysi Yhdysvalloissa asuvaa ystäväänsä ottamaan yhteyttä yhdysvaltalaisviranomaisiin.

Hän kertoo lehdelle katuvansa viivästystä reagoinnissaan ja pohtivansa, olisiko voinut vaikuttaa tapahtumien kulkuun.

– En olisi vain voinut ikinä arvata, että hän oikeasti tekisi näin, tyttö kertoi New York Timesille.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden aikoo vierailla kouluampumisen järkyttämässä Texasissa lähipäivinä puolisonsa Jill Bidenin kanssa. Presidentti kertoo toivovansa, että pystyisi tarjoamaan lohtua shokin ja surun keskellä olevalle yhteisölle.