Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katiska-vyyhdin Niko Ranta-ahon syyte oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta hylättiin

Helsingin käräjäoikeus on hylännyt Katiska-huumevyyhdistä tunnetun Niko Ranta-ahon syytteen oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta.

Syyttäjän mukaan Ranta-aho olisi uhannut Katiska-vyyhdissä yhtenä pääsyytettynä ollutta miestä, joka tuomittiin silloisessa oikeudenkäynnissä seitsemän vuoden vankeuteen muun muassa törkeistä huumausaine- ja dopingrikoksista. Syyttäjän mukaan miehen olisi Ranta-ahon mielestä pitänyt kertoa käräjäoikeudessa vaihtoehtoinen tapahtumankulku, joka erosi siitä, mitä mies kertoi esitutkinnassa.

Käräjäoikeuden puntaroitavana olleet tapahtumat ajoittuvat tammi-maaliskuulle 2020, jolloin Ranta-aho oli Katiskan vuoksi tutkintavankeudessa. Hänen yhteydenpitoaan oli rajoitettu, eikä hän olisi saanut olla yhteydessä muihin kuin oikeudenkäyntiavustajiinsa.

Syyttäjän mukaan Ranta-aho välitti oikeudenkäyntiavustajansa kautta ensin lähisukulaiselleen ja lähisukulaisen kautta miehelle viestin, jossa tätä uhattiin muuttamaan poliisin esitutkintakuulustelussa kertomaansa.

Mies oli Ranta-aholle velkaa noin 200 000 euroa epäonnistuneiden huumekauppojen vuoksi. Syyttäjän mukaan uhkausviestissä oli kyseessä taloudellinen uhkaaminen, ei välitön väkivallan uhka.

Miehen mukaan viesti tuntui uhkaavalta

Käräjäoikeuden ratkaisusta ilmenee, että Ranta-aho on myöntänyt kirjoittaneensa kirjallisina todisteina esitetyt kirjeet ja viestit. Ranta-aho on myös myöntänyt pyrkineensä vaikuttamaan miehen oikeudessa antaman lausunnon sisältöön, tuomiossa sanotaan.

Ranta-aho kiisti syyllistyneensä oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamiseen.

– Kirje on lähtenyt, mutta mielestäni siinä ei ole ollut mitään uhkausta. Tarkoitus oli, että ennen kuin olin tunnustanut rikoksen, niin hän olisi poispuhunut minut rikoksesta, Ranta-aho sanoi oikeudessa.

Viestin saanutta miestä kuultiin oikeudessa, ja hänen mukaansa viesti tuntui uhkaavalta. Kertomuksen muuttamisen hyötyihin olisi hänen mukaansa kuulunut velkojen anteeksiannon lisäksi se, että vankilassa olisi ollut tarjolla huolenpitoa.

– Sen varmaan jokainen ymmärtää tavallaan, että asiaan palataan ikävämmissä merkeissä, jos en suostu muuttamaan sanomisiani. Tuli otettua se viesti uhkaavasti, että joko tai, puolella tai vastaan, mies sanoi.

Mies ei kuitenkaan muuttanut Katiska-vyyhdin oikeudenkäynnissä kertomustaan siitä, mitä hänen mukaansa tapahtui.

Myös lähisukulaisen ja avustajan syytteet nurin

Miehen tietoon menneiden Ranta-ahon viestien sisällöstä ei voi käräjäoikeuden mukaan tehdä johtopäätöstä, että niissä viitattaisiin väkivallan, taloudellisen uhkan tai muun oikeudettoman painostuskeinon käyttöön.

Oikeuden mukaan jäi näyttämättä, että viestit olisivat sisältäneet tunnusmerkistön edellyttämää uhkausta. Tästä syystä Ranta-ahon syyte oli hylättävä.

Samalla oikeus hylkäsi Ranta-ahon lähisukulaisen sekä Ranta-ahon oikeudenkäyntiavustajana toimineen naisen syytteet oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta. Heidän osaltaan nurin menivät myös vaihtoehtoiset syytteet avunannosta rikokseen.

Niko Ranta-aho on aiemmin tuomittu niin sanotussa Katiska 1 -jutussa 11 vuoden vankeuteen muun muassa törkeistä huumerikoksista. Katiska 2 -jutussa Ranta-aho sai kaksi vuotta vankeutta törkeistä huumerikoksista. Kummankin Katiska-jutun käräjätuomiosta on valitettu hovioikeuteen.

Keskusrikospoliisilla on lisäksi tutkittavana juttu, jossa Ranta-ahoa ja yhtä muuta ihmistä epäillään törkeästä veropetoksesta.