Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin kansainvälinen balettikilpailu alkaa maanantaina – venäläiset ja valkovenäläiset suljettiin ulos kilpailusta

Helsingin kansainvälinen balettikilpailu alkaa tänään. Kilpailu järjestetään nyt yhdeksättä kertaa.

Tänä vuonna kilpailussa ei nähdä kilpailijoita Venäjältä tai Valko-Venäjältä, kilpailun järjestäjäyhdistyksen puheenjohtaja Minna Tervamäki kertoo.

– Hakijoitakin oli vain kaksi, yksi Venäjältä ja yksi Valko-Venäjältä. Kävimme asiasta keskustelua ja katsoimme, miten muualla yhteiskunnassa toimitaan. Kun tämä päätös piti tehdä, ei tietenkään vielä tiedetty, mikä maailmantilanne olisi kisojen alkaessa. Siitä syystä arvovalintana päätimme sulkea heidät ulos kilpailusta, Tervamäki sanoo.

Päätös tehtiin pian Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

– Taiteilija edustaa tavallaan itseään yksilönä, ja siksi on aina tylsää ja kurjaa nuorta taiteilijaa kohtaan tehdä tällaisia päätöksiä. Muita kilpailijoita ajatellen jokin linjanveto täytyi kuitenkin tehdä. Tässä oli paljon asioita, joita joutui miettimään hyvin monelta kantilta.

Koronatilanne vaikuttaa yhä

Tervamäen mukaan Aasiasta on yleensä ollut paljon osallistujia. Tänä vuonna aasialaishakijoita oli koronatilanteen vuoksi kuitenkin tavanomaista vähemmän.

Vaikka koronatilanne on hellittänyt, Tervamäki sanoo sen vaikuttavan ihmisten toimintaan yhä – oli kyse sitten kilpailijoista tai katsojista.

– Yhtäkkisiä muutoksia tapahtuu aiempaa enemmän. Kaikkeen tunnutaan reagoivan viime hetkessä.

Tervamäki odottaa tänäkin vuonna kilpailusta korkeatasoista.

– Mukana on todella paljon taitavia nuoria. Kaiken sen taidon lisäksi odotan näkeväni taidetta, ilmaisua, tanssin iloa ja tunteisiin vetoavaa tanssia.

Tänään alkava tapahtuma järjestetään Suomen kansallisoopperassa ja -baletissa. Ensimmäiset varsinaiset kilpailuesitykset nähdään huomenna.

Kilpailun finaali on ensi sunnuntaina 5. kesäkuuta. Tapahtuman päättää maanantaina 6. kesäkuuta nähtävä gaalaesitys ja palkintojenjakoseremonia.

Koronaviruspandemian vuoksi siirretty kilpailu oli alun perin tarkoitus järjestää kesäkuussa 2020.

Helsingin kansainvälinen balettikilpailu järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1984.