Kansalaisten näkemykset Venäjästä poikkeavat huomattavasti läntisten liberaalien demokratioiden ja muiden maiden välillä, selviää vuosittain julkaistavasta eri maiden kansalaisten asenteita demokratiaa kohtaan selvittävästä kyselystä. Asiasta uutisoi The Guardian.
Euroopassa 55 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoi kannattavansa kaikkien taloussuhteiden katkaisemista Venäjään Ukrainan konfliktin takia. Aasiassa sen sijaan enemmistö vastusti suhteiden katkaisemista ja latinalaisessa Amerikassa kannatus ja vastustus oli yhtä suurta.
Enemmistö kaikkiaan 20 maassa katsoi, että taloudellisia suhteita Venäjään ei pitäisi katkaista Ukrainan sodan vuoksi. Niihin kuuluivat Kreikka, Kenia, Turkki, Kiina, Israel, Egypti, Nigeria, Indonesia, Etelä-Afrikka, Vietnam, Algeria, Filippiinit, Unkari, Meksiko, Thaimaa, Marokko, Malesia, Peru, Pakistan ja Saudi-Arabia. Kolumbialaiset jakautuivat tasan.
Taloussuhteiden katkaisemista sen sijaan kannatti enemmistö yhteensä 31 maassa. Näistä 20 oli eurooppalaisia.
Kielteiset näkemykset Venäjästä keskittyvät pääosin Eurooppaan ja muihin liberaaleihin demokratioihin. Muun muassa Kiinan, Indonesian, Egyptin ja Vietnamin kansalaisten keskuudessa Venäjä nähtiin edelleen positiivisessa valossa.
Huolimatta vaihtelevista näkemyksistä Venäjää kohtaan, Ukraina sen sijaan sai sympatiaa laajalti. Valtaosa vastaajista Aasiassa, latinalaisessa Amerikassa ja Euroopassa ajatteli, että Nato, Yhdysvallat ja EU voisivat tehdä enemmän Ukrainan auttamiseksi. Lähes puolet vastaajista maailman laajuisesti oli sitä mieltä, että EU, USA ja Nato ovat tehneet liian vähän Ukrainan auttamiseksi ja vain 11 prosentin mielestä nämä olivat tarjonneet liikaa apua.
Alliance for Democracies -järjestön kysely, joka selvittää vuosittain kansainvälisesti ihmisten näkemyksiä demokratiasta, tehtiin Venäjän hyökättyä Ukrainaan yhteensä 52:ssa väkiluvultaan suuressa maassa.