Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus hylkäsi murhasyytteet ampumisesta moottoripyöräkerhon tiloissa Lahdessa – Oikeuden mukaan väkivalta oli oikeutettua hätävarjelua

Päijät-Hämeen käräjäoikeus hylkäsi maanantaina kaikki murhasyytteet lahtelaisen moottoripyöräkerhon tiloissa käydystä ampumisesta, jossa kuoli 44-vuotias mies. Oikeus julisti ratkaisunsa suoraan viimeisen istuntopäivän päätteeksi.

44-vuotias mies kuoli 12. joulukuuta 2021 Blue Cross Vikings -moottoripyöräkerhon tiloissa Lahden Voimakadulla, kun paikalla pidetty tapaaminen äityi väkivaltaiseksi. Murhasta syytettynä oli neljä miestä.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus katsoi, että uhri aloitti ampumisen ja että syytettyjen käyttämä väkivalta oli oikeutettua hätävarjelua. Kaikki vangitut pääsivät vapaaksi heti istunnosta.

Käräjäoikeus: Selkeää kuvaa tapahtumista mahdoton saada

Kerhotiloissa oli tapahtuma-aikaan yhteensä 11 miestä: syytetyt neljä miestä sekä seitsemän BCV-kerhon jäsentä, uhri mukaan luettuna. Tapaamisesta olivat sopineet uhri, yksi syytetyistä ja BCV-kerhon johtaja. Oikeudessa kuullun perusteella paikalla oli tarkoitus selvittää uhrin ja yhden syytetyn välistä asiaa.

Paikalla olleiden mukaan tilanne alkoi yllättäen, kun uhri aloitti ampumisen kohdistamalla revolverinsa yhteen syytetyistä. Kaikki tapahtui oikeuden mukaan noin kolmessa minuutissa, ja tilanne oli kaoottinen. Sen aikana uhri osui myös vahingossa omaan kerhotoveriinsa.

Kaksi syytetyistä kertoi ampuneensa kohti uhria, minkä lisäksi uhrissa oli jälkiä myös muusta väkivallasta. Kaikki syytetyt kiistivät oikeudessa murhasyytteet ja vetosivat hätävarjeluun. Käräjäoikeus arvioi tilannetta samoin.

– Kyseessä on ollut oikeudeton (syytettyyn) kohdistunut hyökkäys, oikeuden puheenjohtaja perusteli oikeuden ratkaisua maanantaina.

Todistajien kertomukset erosivat oleellisesti toisistaan ja käräjäoikeus arvioikin, että selkeää käsitystä tapahtumien kulusta ei ollut näytön perusteella mahdollista saada. Käräjäoikeus totesi myös, ettei ollut selvää, kuka ampui kuolettavan laukauksen. Tämä johtuu siitä, ettei yhtäkään tilassa käytetyistä aseista ole löydetty.

Syyttäjä ei vielä ottanut kantaa jatkoaikeisiin

Aluesyyttäjä Anne Åstedt vaati syytetyille tuomiota murhasta, koska hänen mukaansa miehet olivat varautuneet väkivaltaan. Sen jälkeen kun tuomio oli suullisesti julistettu istunnossa, hän kertoi, että harkitsee tyytymättömyyden ilmoittamista tulevien päivien aikana.

– Tällaisessa jutussa on ihan paikallaan, että voi lukea käräjäoikeuden tuomiosta vielä lopullisen painetun version, Åstedt sanoi.

Myöskään uhrin omaisten asianajaja ei vielä ottanut kantaa siihen, ilmoittavatko he tyytymättömyyttä käräjäoikeuden ratkaisusta. Tyytymättömyyttä ilmoittamalla osapuoli varaa itselleen oikeuden tehdä tuomiosta varsinainen valitus myöhemmin.