Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jemenissä sodan osapuolet sopineet tulitauon jatkamisesta – tulitauko tuonut helpotusta sisällissodan repimään maahan

Lähi-idässä Jemenin sodan osapuolet ovat sopineet jo kaksi kuukautta kestäneen tulitauon jatkamisesta, kertoo YK.

Tulitaukoa on määrä jatkaa eteenpäin jälleen kahdella kuukaudella. Alkuperäisen tulitauon oli määrä päättyä tänään.

Etenkin avustusjärjestöt ovat kiitelleet tulitaukoa, joka on edesauttanut avun pääsyä vaikeassa humanitaarisessa tilanteessa olevaan maahan.

Tulitauon myötä esimerkiksi pääkaupunki Sanaan lentokenttä on voitu osittain avata, mikä on mahdollistanut lääketoimitukset Jemeniin. Hodeidan kaupungin sataman avaaminen on taas mahdollistanut öljykuljetuksia polttoainepulasta kärsivään maahan.

Jemenissä vuosia jatkuneet taistelut Saudi-Arabian liittouman tukeman hallituksen ja Iranin tukemien huthikapinallisten välillä ovat aiheuttaneet humanitaarisen katastrofin. YK on kutsunut Jemenin vuosia kestänyttä sisällissotaa maailman pahimmaksi humanitaariseksi kriisiksi.

Siviiliuhrien määrä laskenut merkittävästi

YK:n erityislähettiläs Hans Grundberg kertoi toukokuussa, että aselevolla on ollut huomattava myönteinen vaikutus lukuisien jemeniläisten päivittäiseen elämään. Siviiliuhrien määrä oli hänen mukaansa laskenut ensimmäisen tulitauon aikana huomattavasti ja taisteluiden määrä oli vähentynyt. Tulitauosta huolimatta vahvistamattomia tietoja yhteenotoista ja niiden aiheuttamista siviiliuhreista oli edelleen kuitenkin tullut ilmi.

Torstaina Grundberg sanoi, että Jemenin sodan osapuolten täytyy vielä tehdä lisätoimia, jotta tulitauosta saadaan irti kaikki sen potentiaali.

– Lisätoimia vaaditaan etenkin teiden avaamiseksi ja kaupallisten lentojen mahdollistamiseksi, hän sanoi.

Hän kertoi myös jatkavansa työskentelyä sen eteen, että sodassa saataisiin aikaan kestävä ratkaisu, joka vastaisi kaikkien jemeniläisten naisten ja miesten tarpeisiin.

Tulitauon lisäksi Saudi-Arabian tukema Jemenin ex-presidentti Abedrabbo Mansour Hadi ilmoitti huhtikuussa luovuttavansa kaikki valtaoikeutensa uudelle maata johtavalle neuvostolle, mitä pidettiin merkittävänä muutoksena huthikapinallisten vastaisessa liittoumassa.