Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Yhdysvaltain asevoimien komentaja vierailee tänään Suomessa, Amber Heard aikoo "ehdottomasti" valittaa tuomiostaan

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Pääministeri Marinin lisäksi Suomesta Bilderberg-kokoukseen osallistuvat Erkki Liikanen ja Kaius Niemi

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) lisäksi Suomesta Bilderberg-ryhmän tapaamiseen osallistuvat Suomen Pankin entinen pääjohtaja Erkki Liikanen ja Helsingin Sanomien päätoimittaja Kaius Niemi. Osallistujalistalla ovat myös muun muassa Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg ja Yhdysvaltain entinen ulkoministeri Henry Kissinger.

Torstaina alkaneen, muutaman päivän kestävän kokouksen tarkoituksena on epävirallinen ja luottamuksellinen ajatustenvaihto johtavien eurooppalaisten ja pohjoisamerikkalaisten poliitikkojen, toimittajien, tutkijoiden, yrityselämän edustajien ja asiantuntijoiden kesken. Bilderberg-tapaamisia on järjestetty vuodesta 1954 lähtien.

Tutkimus: Todistusvalinnan kasvattaminen ei ole vaikuttanut opiskelupaikan vastaanottaneiden keski-ikään, mutta 19-vuotiaiden osuus on kasvanut

Korkeakoulujen todistusvalinnan kasvattaminen on vähentänyt ammattitutkinnon suorittaneiden osuutta ja lisännyt vastavalmistuneiden ylioppilaiden määrää korkeakouluissa aloittavista opiskelijoista, ilmenee tuoreesta tutkimuksesta.

Tutkimusta oli tekemässä VATT:in ja Laboren tutkijoita, ja siinä selvitettiin, miten todistusvalintaa kasvattanut opiskelijavalintauudistus pääsi tavoitteisiinsa.

Tutkimuksen mukaan korkeakoulupaikan vastaanottaneiden keski-iän muutos ei ole tilastollisesti merkitsevä, mutta 19-vuotiaiden osuus on kasvanut viisi prosenttiyksikköä.

Todistusvalinnan kasvattamisen uskottiin suosivan naishakijoita ja kasvattavan korkeakoulutuksen periytymistä, mutta muutoksella ei ole juuri ollut niihin vaikutusta.

Vuodesta 2020 alkaen korkeakoulujen opiskelijoista vähintään puolet on valittu ylioppilastodistuksen tai ammatillisen koulutuksen lopputodistuksen perusteella.

Helsingissä valmistaudutaan valtakunnalliseen paraatiin, liikenteelle merkittävää haittaa

Helsingissä valmistaudutaan Puolustusvoimain lippujuhlan päivän valtakunnalliseen paraatiin. Itse paraati pidetään lauantaina, mutta siitä aiheutuu merkittävää liikennehaittaa Helsingin keskustassa jo tänään perjantaina.

Poliisin mukaan pääosa paraatijoukoista, ajoneuvoista ja kalustosta tuodaan paikalle Senaatintorille ja Kansalaistorille perjantai-iltapäivän ja -illan aikana. Esimerkiksi Kruununhaan alueella rajoitetaan liikennettä ja pysäköintiä.

Joukot poistuvat Helsingistä lauantaina varsinaisen tapahtuman jälkeen.

Kesäkausi alkaa - presidenttipari siirtyy Naantalin Kultarantaan

Presidentti Sauli Niinistö ja puoliso Jenni Haukio perheineen siirtyvät tänään kesävirka-asunnolle Naantalin Kultarantaan. Kesän aikana Niinistö työskentelee pääosin Kultarannassa.

Naantalin kaupunki järjestää presidenttiparille tervetulovastaanoton venesatamassa Killan laiturilla sunnuntai-iltana. Vastaanoton yhteydessä Niinistö ja Haukio tapaavat myös yleisöä.

AFP: Yhdysvaltain asevoimien komentaja vierailee tänään Suomessa

Yhdysvaltain asevoimien komentaja Mark Milley vierailee tänään Suomessa, kertoo uutistoimisto AFP. Sen mukaan Milley tapaa Helsingissä presidentti Sauli Niinistön sekä puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.).

Suomen-vierailun jälkeen Milley jatkaa matkaansa Ruotsiin, jossa hän tapaa Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvistin ja seuraa sotilasliitto Naton ja Ruotsin laivaston yhteisiä sotilasharjoituksia. Milley tapaa myös kuningas Kaarle XVI Kustaan.

Milleyn vierailusta kertoi aiemmin Suomessa Yle, jolle puolustusministeriö ei vahvistanut vierailua tai sen aikataulua turvallisuussyihin vedoten.

Biden vaatii kiristyksiä Yhdysvaltain aselakeihin

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden haluaa kiristyksiä maan aselakeihin. Hän esimerkiksi vaati yksityisomistuksessa olevien rynnäkköaseiden ja suurten lippaiden kieltoa. Myös asetta ostavien ikärajaa tulisi presidentin mukaan nostaa 18:sta 21:een.

Joukkoampumiset eivät ole harvinaisia Yhdysvalloissa. Esimerkiksi viime viikolla mies surmasi 19 lasta ja kaksi opettajaa texasilaisessa koulussa. (Lähde: AFP)

Asianajaja kertoi Amber Heardin aikovan "ehdottomasti" valittaa Johnny Deppin kunnianloukkaustuomiosta

Näyttelijä Amber Heardin asianajaja Elaine Bredehoft on kertonut yhdysvaltalaisen tv-kanava NBC:n Today-ohjelmassa, että Heard aikoo "ehdottomasti" valittaa kunnianloukkaustuomiosta.

Virginialainen valamiehistö päätti keskiviikkona, että Heard oli loukannut entisen aviomiehensä, näyttelijä Johnny Deppin kunniaa. Valamiehistö määräsi Heardin maksamaan Deppille 15 miljoonan dollarin korvaukset. Bredehoft sanoi NBC:llä, ettei Heardilla ole varaa maksaa korvauksia.

Valamiehistö määräsi samalla Deppin maksamaan Heardille tämän kunnian loukkaamisesta kaksi miljoonaa dollaria.

Zelenskyi: Ukrainalla hieman menestystä Sjevjerodonetskin taisteluissa

Ukrainan asevoimilla on ollut hieman menestystä taisteluissa Itä-Ukrainan Sjevjerodonetskissa, sanoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tuoreessa puheessaan. Hän sanoo, että on kuitenkin liian aikaista arvioida miten taisteluissa käy.

Zelenskyin mukaan Venäjän joukot miehittävät viidesosaa Ukrainasta. Zelenskyi kertoi tilanteesta eilen etänä pitämässään puheessa Luxemburgin parlamentille. Zelenskyin mukaan taisteluita käydään yli tuhat kilometriä pitkällä rintamalinjalla, ja ukrainalaisilla on hänen mukaansa vastassaan lähes koko Venäjän armeija.

Matilda Castren kahdeksantena US Openin avauskierroksen jälkeen

Suomen golfammattilainen Matilda Castren on kahdeksantena naisten US Openin avauskierroksen jälkeen. Castren käytti avauskierrokseensa 69 lyöntiä, mikä on kaksi alle parin.

Castren teki avauskierroksella kolme bogia ja viisi birdieta.

Avauskierroksen jälkeen kisaa johtaa Yhdysvaltojen Mina Harigae tuloksella –7. Harigae käytti kierrokseensa 64 lyöntiä. Toisena on ruotsalainen amatööripelaaja Ingrid Lindblad tuloksella –6.

Castren aloittaa tänään toisen kierroksensa Suomen aikaa kello 20.36.