Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muovijätteen määrä kasvaa edelleen aivan liian kovaa vauhtia, kertoo OECD:n raportti

Muovijäte ja sen määrän kasvu tulee olemaan tulevien vuosikymmenien suuria ympäristökysymyksiä, kertoo teollisuusmaiden yhteistyöjärjestön OECD:n tuore raportti.

Vuoteen 2060 mennessä muovijätteen määrän ennustetaan liki kolminkertaistuvan verrattuna vuoden 2019 tasoon, minkä uskotaan aiheuttavan suuria vahinkoja niin ympäristölle kuin ihmisten terveydelle.

Samalla kun OECD-maiden muovin kulutuksen ennakoidaan tuplaantuvan, kasvaa muovin kulutus kaikista eniten Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa ja Aasiassa.

Vaikka kierrätysmuovin ennakoidaan tuplaavan markkinaosuutensa, jää sen osuus silti raportin mukaan vain noin 12 prosenttiin kaikesta muovin käytöstä vuonna 2060, raportti kertoo.

Synkk ä, muovinen tulevaisuus

Vaikka muovin kierrätystä pyritään lisäämään, päätyy puolet muoveista kaatopaikalle ja vain viidennes kierrätykseen. Luontoon päätyvän muovin määrän ennakoidaan kaksinkertaistuvan 44 miljoonaan tonniin vuodessa. Jokiin ja meriin päätyvän muovijätteen määrä kolminkertaistuu.

Muovien elinkaaren aikaisten kasvihuonepäästöjen määrän ennakoidaan senkin kaksinkertaistuvan vuoteen 2060 mennessä.

Raportti muistuttaa, että vaikka siinä esitetyt laskelmat perustuvat osin oletuksiin, muovijätteen aiheuttamat ongelmat tulevat väistämättä kasvamaan.

Nykyiset, liian löyhät säädökset ja maailmanlaajuisen yhteistyön puute saavat aikaan sen, että nykyisellään kansainvälinen yhteisö on kaukana tavoitteesta, jonka tulisi olla muovisaasteen määrän pienentäminen ja lopulta saastuttamisen lopettaminen, raportti synkistelee.

---

Lähde: Global Plastics Outlook Policy Scenarios to 2060