Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Romanialainen rikollisryhmä tehtaili omaisuusrikoksia Etelä- ja Kaakkois-Suomessa – tekivät kuukauden ajan rikoksia melkein joka yö

Kymenlaakson käräjäoikeus on tuominnut ehdottomaan vankeuteen romanialaisen rikollisryhmän, joka tehtaili omaisuusrikoksia Etelä- ja Kaakkois-Suomessa kesällä 2021.

Neljän miehen ryhmä iski heinä-elokuussa muun muassa kylmäasemille ja repi irti maksuautomaatteja varastettujen autojen avulla. Käräjäoikeuden mukaan miehet tekivät kuukauden aikana rikoksia lähes joka yö.

Suurimman kertasaaliin he saivat Porvoossa, missä he oikeuden mukaan murtautuivat elektroniikkaliikkeeseen ja veivät puhelimia yli 60 000 euron edestä.

Tutkivat paikat ennalta, yksi jäi vahtiin

Käräjäoikeuden mukaan miesten ainoa syy tulla Suomeen oli rikosten tekeminen.

– Joillakin tekopaikoilla on käyty juuri ennen itse tekoa tietojen saamiseksi. Vastaajilla on ollut eri tehtävä tekopaikalla ja nämä tehtävät on sovitettu yhteen. Yhden vastaajan jättäminen vartioon on ollut tärkeää, koska sillä on voitu välttää kiinnijääminen useassa teossa, oikeus kertoo tuomiossaan.

Ryhmällä oli käytössään useita puhelimia ja liittymiä, minkä lisäksi osassa teoista he käyttivät varastettuja autoja, jotta heitä ei olisi voinut tunnistaa ajoneuvon perusteella.

Aiempi tuomio helmikuulta

Aluesyyttäjä Matti Torkkel oli vaatinut miehille kovempia rangaistuksia siksi, että hänen mukaansa teot tehtiin osana järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa. Käräjäoikeus oli samaa mieltä.

Pisimmän rangaistuksen sai Gheorghe Mihali, 34, joka tuomittiin neljän vuoden ja kahden kuukauden vankeuteen. 25-vuotias Petru-Rares Gogu sai kolmen vuoden ja kahdeksan kuukauden tuomion ja 28-vuotias Victor-Dragos Craciun kolme ja puoli vuotta. Jutussa oli myös neljäs epäilty, mutta hän jäi tuntemattomaksi.

Kolmikko oli jo helmikuussa tuomittu kolmen muun miehen kanssa ehdollisiin vankeusrangaistuksiin törkeistä varkauksista Lahdessa ja Lapinjärvellä. Nämä varkaudet tapahtuivat syksyllä 2021, eli nyt käsitellyn rikossarjan jälkeen.

Kymenlaakson käräjäoikeus antoi tuomionsa aiemmin tällä viikolla. Siitä kertoi ensin Kymen Sanomat.