Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tänään vietetään puolustusvoimain lippujuhlaa – valtakunnallinen paraati Helsingissä

Tänään vietetään puolustusvoimain lippujuhlan päivää. Juhlallisuudet alkoivat aamukahdeksalta lipunnostolla Päävartiossa, missä lipun nostivat vartiopalvelusta suorittavat varusmiehet. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö nosti lipun salkoon Mäntyniemessä.

Aamuyhdeksältä puolustusvoimain kenraali Timo Kivinen sekä maanpuolustus- ja ammattijärjestöjen edustajat laskivat seppeleet Hietaniemen hautausmaalla Sankariristille ja Suomen marsalkka Mannerheimin haudalle. Mannerheimin syntymästä tulee tänään kuluneeksi 155 vuotta.

Seppeleenlaskun jälkeen juhlallisuudet jatkuvat kello 10 alkaneessa puolustusvoimain lippujuhlan päivän jumalanpalveluksessa. Se järjestetään Helsingin Tuomiokirkossa. Juhlajumalanpalveluksen kunniavieraita ovat sotaveteraanit sekä lotat.

Päivän näkyvin osuus eli valtakunnallinen paraati järjestetään Helsingissä. Paraatiin osallistuu yhteensä yli 1 600 henkilöä, yli 40 ajoneuvoa ja 14 ilma-alusta sekä viranomaisten yhteinen koiraosasto. Joukkoja osallistuu paraatiin Maa-, Meri- ja Ilmavoimista, Maanpuolustuskorkeakoulusta, Rajavartiolaitoksesta sekä veteraani- ja maanpuolustusjärjestöistä.

Perinteistä valtakunnallista paraatia ei ole voitu järjestää kahteen vuoteen koronapandemian vuoksi. Tapahtumasta saattaa aiheutua väliaikaista haittaa liikenteelle.

Ylilennoista koituu melua Helsingissä

Paraatikatselmus järjestetään puoliltapäivin Helsingin Senaatintorilla, minne joukot alkavat kokoontua kello yhdentoista jälkeen aamupäivällä. Ajoneuvoja on tuotu paikalle jo perjantai-iltana. Paraatin ottaa vastaan tasavallan presidentti Sauli Niinistö seurassaan puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen.

Ohimarssi alkaa puoli kahdelta iltapäivällä Mannerheimintiellä ja etenee Musiikkitalon suuntaan. Ohimarssin vastaanottopaikka on Musiikkitalon edustalla.

Tapahtumassa nähdään ensimmäistä kertaa myös Maavoimille hankittu uusi esisarjan panssaroitu 6x6-miehistönkuljetusajoneuvo.

Ohimarssin ylilennoissa nähdään Maavoimien NH90-kuljetushelikoptereita ja Hughes MD500-kevythelikoptereita sekä Ilmavoimien Hornet-monitoimihävittäjiä ja Hawk-suihkuharjoituskoneita. Ylilennoista aiheutuu melua Helsingin alueella.

Ohjelmaan kuuluu tänä vuonna paraatikatselmuksen ja ohimarssin lisäksi muun muassa kalustonäyttely ja Puolustusvoimien kesäkiertueen konsertti. Tapahtumiin on vapaa pääsy.

Paraatin lisäksi liikenteeseen voi Helsingissä vaikuttaa illan jalkapallo-ottelu, jossa Suomi isännöi Bosnia-Hertsegovinaa Olympiastadionilla iltaseitsemältä.