Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Käräjäoikeus hylkäsi Live Entertainment Finlandin työntekijöiden talousrikossyytteet – oikeuden mukaan veroja ei tahallaan maksettu väärin

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on hylännyt tapahtumajärjestäjä Live Entertainment Finlandin kahden työntekijän saamat talousrikossyytteet.

Kansainvälisten artistien konsertteja Suomessa järjestäneen yhtiön entistä johtajaa ja kirjanpitäjää syytettiin oikeudessa muun muassa törkeästä veropetoksesta. Lisäksi johtaja oli syytteessä törkeästä kirjanpitorikoksesta ja kirjanpitäjä avunannosta siihen.

Syytteissä oli kyse siitä, että yhtiö olisi tilittänyt arvonlisäveroja väärin vuosina 2016–2019.

Arvonlisäverotilitykset keskiössä

Syyte nivoutui pohjimmiltaan siihen, miten Live Entertainment Finlandin ja samojen omistajien Menolippu Oy:n välillä liikkui rahaa konserttien alla, ja miten summista tilitettiin arvonlisäverot verottajalle. Tapahtuma-alalla oli myös käytössä eri arvonlisäveroluokkia riippuen siitä, millainen lippupaketti on myyty.

Tapahtumien lippuja välittänyt Menolippu tilitti lipputuloja Live Entertainmentille, ja oikeudessa kerrotun mukaan rahoilla katettiin tapahtuman järjestämisen kuluja. Sitten, kun konsertti oli pidetty, Live Entertainment laski tulot ja menot ja lopulta tilitti Verohallinnolle arvonlisäverot.

Oikeudessa mietittiin sitä, olisiko Live Entertainmentin pitänyt maksaa arvonlisäverot kunkin rahasiirron jälkeen eikä vasta tapahtuman päätteeksi. Syyttäjän mukaan verot olisi pitänyt maksaa joka siirron yhteydessä. Syytetyt puolestaan vetosivat alan yleiseen käytäntöön, koska jos konsertti olisi esimerkiksi peruttu, olisi verojakin maksettu turhaan. Työntekijöiden mukaan Menolipun ja Live Entertainmentin välinen rahansiirto oli lainaa eikä myyntituloja, kuten syyttäjä arvioi.

Molemmat syytetyt kiistivätkin oikeudessa kaikki rikossyytteet ja vaativat niiden hylkäämistä.

Oikeus: Tahallisuus puuttui

Käräjäoikeus katsoi maanantaina antamassaan ratkaisussa, että arvonlisäverot oli maksettu väärin ja myös verottaja oli vaatinut yhtiön verotusta oikaistavaksi. Oikeus kuitenkin arvioi, että veroja ei ollut maksettu väärin tahallaan. Oikeus antoi painoa myös sille, ettei työntekijöiden näytetty yrittäneen vältellä verojen maksamista.

Heidän syyllisyydestään jäi sen vuoksi järkevä epäily, joten syytteet hylättiin.

Live Entertainment Finland asetettiin konkurssiin syyskuussa 2019. Toiminta-aikanaan se järjesti Suomessa useiden kansainvälisesti tunnettujen rockbändien ja muusikkojen konsertteja.

-----

Juttua on korjattu klo 17.11: Johtaja oli syytteessä törkeästä kirjanpitorikoksesta ja kirjanpitäjä avunannosta siihen eikä toisin päin, kuten jutussa alun perin virheellisesti luki.