YK ja Eurooppa vaativat loppua Venäjän joukkojen harjoittamalle seksuaaliselle väkivallalle Ukrainassa

Yhdistyneet kansakunnat (YK) ja Eurooppa vaativat Venäjää lopettamaan sen joukkojen harjoittaman epäillyn seksuaalisen väkivallan Ukrainassa. Venäjä kutsui syytöksiä valheiksi.

– Venäjän on lopetettava raiskaukset, väkivalta ja julmuudet omissa riveissään. Venäjän on lopetettava tämä häpeällinen, provosoimaton sota Ukrainan kansaa vastaan, ja kehotamme Venäjää tekemään juuri niin, Yhdysvaltain suurlähettiläs Linda Thomas-Greenfield sanoi YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa Albaniassa.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel syytti Venäjää myös sen hyökkäyksen aiheuttamasta ruokakriisistä.

Venäjä kiistää syytökset seksuaalisesta väkivallasta

Syytökset johtivat siihen, että Venäjän YK-suurlähettiläs Vassili Nebenzia poistui paikalta ja hänet korvattiin sijaisella. Nebenzia oli aiemmin kiistänyt sen, että Venäjän joukot ovat syyllistyneet seksuaaliseen väkivaltaan Ukrainassa. Hänen mukaansa syytöksille ei ole esitetty todisteita.

YK:n seksuaalista väkivaltaa käsittelevä erityisedustaja Pramila Patten uskoo, että Ukrainan humanitäärinen tilanne on muuttumassa ihmiskauppakriisiksi, kertoo uutiskanava CNN.

– Konfliktia pakenevat naiset ja lapset joutuvat ihmiskaupan ja hyväksikäytön kohteeksi, ja joissakin tapauksissa he joutuvat alttiiksi raiskauksille ja muille riskeille turvaa etsiessään, Patten sanoi YK:n turvallisuusneuvostolle New Yorkissa maanantaina.

Patten kertoi vierailleensa vastaanottokeskuksissa Ukrainan rajalla Puolassa ja Moldovassa. Hän kutsui ukrainalaisten siirtymiseen liittyviä suojeluhaasteita ennennäkemättömiksi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka