Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen tuonti Venäjältä puolittui huhtikuussa maaliskuuhun verrattuna – öljytuotteiden tuonti putosi roimasti

Sotaa käyvä Venäjä sai huhtikuussa Suomesta vientituloja edelleen yli puoli miljardia euroa, vaikka tulot lähes puolittuivatkin maaliskuuhun verrattuna.

Tullin ennakkotietojen mukaan Suomen tuonti Venäjältä supistui huhtikuussa 528 miljoonaan euroon. Maaliskuussa tuonnin arvo oli hieman vajaat miljardi euroa. Vuoden takaiseen verrattuna tuonti kuitenkin nousi vajaat kolme prosenttia energian hintojen nousun myötä.

Öljytuotteiden tuonnin arvo Venäjältä putosi maaliskuun 149 miljoonasta eurosta huhtikuun 61 miljoonaan euroon. Raakaöljyn tuonnin arvo supistui 45 miljoonaan euroon 145 miljoonasta eurosta.

Raakaöljyn tuonnin arvon putoaminen Venäjältä on ollut Ukrainan sodan aikana dramaattista, sillä helmikuussa raakaöljyä tuotiin Suomeen Venäjältä peräti 316 miljoonan euron arvosta. Sen sijaan öljytuotteissa tuonnin arvo nousi vielä maaliskuussa helmikuuhun verrattuna.

Myös maakaasun ja sähkön tuonnin arvo Venäjältä Suomeen putosi roimasti huhtikuussa maaliskuuhun verrattuna. Maakaasun tuonnin arvo oli huhtikuussa kuitenkin lähes 100 miljoonaa euroa eli yli tuplasti enemmän kuin raakaöljyn tuonnin arvo. Sähköäkin tuotiin Venäjältä 58 miljoonan euron arvosta.

Maakaasun ja sähkön tuonti Venäjältä Suomeen katkesi kokonaan toukokuussa. EU kielsi kivihiilen tuonnin Venäjältä jo aiemmin.

Maakaasun osuus Suomen energiapaletissa on ollut kohtalaisen pieni, ja kantaverkkoyhtiö Fingridin mukaan venäläinen sähkö on korvattavissa helposti kotimaisella tuotannolla ja tuonnilla muualta.

Raakaöljyä tuottavan Norjan osuus on kasvanut hurjasti

Nesteen Suomessa jalostamasta raakaöljystä kaksi kolmannesta tuli Venäjältä ennen sotaa. Yhtiö on luvannut, että venäläisen raakaöljyn tuonti päättyy heinäkuuhun mennessä.

Öljytulojen ehtyminen iskisi voimakkaasti Venäjän sotakassaan, sillä öljy on Venäjän selvästi tärkein vientitulojen lähde. Öljyn tuonti ei ollut huhtikuussa pakotteiden piirissä.

Uusimpien EU:n pakotteiden mukaan öljyn tuonti laivoilla Venäjältä kielletään, mutta öljyn tuonti putkea pitkin Keski-Eurooppaan voi jatkua. Lisäksi siirtymäajat ovat pitkiä.

Tilastoista saa kuvan, että Suomen tuoman raakaöljyn ja öljytuotteiden hankintakanavat ovat kääntyneet voimakkaasti länteen sodan aikana. Jo ennen sotaa bensiinistä yli puolet tuotiin Itämeren-Pohjanmeren alueelta, mutta dieselissä ja raakaöljyssä tuonti Venäjältä oli hallitsevaa.

Tullin mukaan tuonti raakaöljyä tuottavasta Norjasta kasvoi huhtikuussa yli 700 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen. Tuonti Norjasta nousi 579 miljoonaan euroon eli selvästi suuremmaksi kuin tuonti Venäjältä.

Myös tuonti Ruotsista ja Hollannista lisääntyi selvästi. Ruotsista on tuotu aiemminkin Suomeen paljon öljyjalosteita, ja Hollannin Rotterdam on raakaöljy- ja öljyjalostemarkkinoiden keskus Euroopassa.

Tullin ennakkotilastossa ei eritellä tuoteryhmiä muiden maiden kuin Venäjän osalta.

Tuonnin arvo nousi kolmanneksella

Kaiken kaikkiaan Suomen tuonnin arvo kohosi huhtikuussa lähes 7,5 miljardiin euroon, mikä on kolmannes enemmän kuin vuosi sitten. Tuontimaista Saksa, Ruotsi, Kiina, Hollanti ja Norja olivat edellä Venäjää, joka on tavallisesti ollut tuonnissa aivan kärkisijoilla. Tuonnin arvo Saksasta ylsi lähelle miljardia euroa.

Viennin arvo nousi 23 prosenttia 6,6 miljardiin euroon. Vienti Venäjälle romahti lähes 60 prosenttia 144 miljoonaan euroon.

Viennissä Venäjälle öljytuotteiden arvo sukelsi vaivaiseen 1,1 miljoonaan euroon, kun sodan syttyessä helmikuussa Suomesta vietiin öljytuotteita Venäjälle 25 miljoonan euron arvosta.

Vientiä Venäjälle pitivät yllä lähinnä epäjalot metallit ja -tavarat, joiden arvo nousi runsaasta 60 miljoonasta eurosta lähes 90 miljoonaan euroon.