Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kremlin tiedottaja Peskov: "Viljanviennistä Odessasta ei valmista hahmotelmaa" – Ukrainaa ei kutsuttu neuvotteluihin?

Viljanvientineuvottelut Ukrainasta eivät ole vielä valmiit, Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov totesi tiistaina. Venäläislehti Gazeta ru kertoi presidentin tiedottajan kommentoineen asiaa.

Ukraina on sanonut, että sillä on yli 20 miljoonaa tonnia viljaa valmiina vietäväksi maailmalle, mutta Venäjä estää viljan viennin. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi maanantaina, että jumissa olevan viljan määrä voi syksyllä olla jopa kolminkertainen.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov viesti maanantaina, että hänen delegaationsa neuvottelee viljanvientiasiasta tiistaina Turkissa.

Gazeta ru:n mukaan Peskov kommentoi tiistaina asiaa seuraavasti:

– Vielä ei ole valmista hahmotelmaa viljan viennistä Odessasta. Presidentti Putin on sanonut, että Ukrainan pitää ensin raivata satamat (turvalliseksi miinoista), jonka jälkeen asevoimamme tarkastaa ne ennen viljan lastaamista ja alusten jatkamista kansainvälisille vesille. Putin on sanonut, että Venäjä takaa alusten esteettömän kulun.

Ukraina on aiemmin kertonut keskustelleensa Turkin kanssa viljanviennistä Mustanmeren satamista. Turkki on sanonut, että Ukraina, Venäjä, Turkki ja YK neuvottelevat yhdessä turvallisen viljaviennin tarkemmista pelisäännöistä.

Bloomberg kirjoitti maanantaina, että Ukrainaa ei ole kutsuttu mukaan tämän viikon neuvotteluihin.