Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Osa venäläissotilaista kertoo olleensa koko sodan rintamalla – joitain ei ole edes koulutettu: "90 prosenttia näki Kalashnikovin ensimmäistä kertaa"

Osa Ukrainassa taistelevista venäläissotilaista on ollut tauotta rintamalla koko sodan ajan, eivätkä kaikki ole tyytyväisiä tilanteeseen. Osa sotilaista on tuonut tyytymättömyytensä esiin myös julkisuudessa. Asiasta kertoo brittiläinen The Guardian -sanomalehti.

Eräs venäläissotilas kertoi haastattelussa olevansa uupunut ja ottaneensa yhteyttä myös lakimieheen. Mies valitti, ettei ollut nähnyt vaimoaan kolmeen kuukauteen.

– Olen taistellut Ukrainassa sodan alusta lähtien. On mennyt yli kolme kuukautta. Se on uuvuttavaa ja koko yksikköni haluaa tauon, mutta johtajat sanovat, etteivät he voi korvata meitä juuri nyt, Venäjän 37. erillisessä moottorijalkaväkiprikaatissa taisteleva Andrei kertoo The Guardianin mukaan.

Myös Venäjän hallitsemasta itä-Ukrainasta kotoisin olevat taistelijat valittivat heikkoja oloja rintamalla.

– Yksikkömme on kohdannut nälkää ja kylmyyttä. Merkittävän ajan olimme ilman ruokahuoltoa ja materiaalista sekä lääkinnällistä tukea, taistelijat tilittävät.

Sotilaiden kertomukset tukevat myös arvioita, joiden mukaan Venäjällä on pahoja haasteita rintamavastuussa olevien joukkojen kierrättämisessä. Venäjä ei onnistu värväämään riittävästi vapaaehtoisia täyttämään kokemiaan tappioita.

Andrein mukaan hänen lakimiehensä oli todennut, että kenraaleilla on oikeus pitää hänet rintamalla, kunnes hänen sopimuksensa armeijan kanssa umpeutuu.

Ammattisotilaiden yksiköt ovat kuitenkin onnekkaita, jos tilannetta vertaa niin kutsutuista Donetskin ja Luhanskin kansantasavalloista kerättyihin joukkoihin.

– Liikekannallepanomme toteutettiin laittomasti ja ilman mitään terveydenhuollon tarkistuksia, kertoo eräs Donetskilaisista koostuvassa yksikössä taisteleva sotilas lehden mukaan.

Suurin osa näistä joukoista on passitettu rintamalle ilman koulutusta ja puutteellisissa varusteissa.

– Yli 70 prosenttia täällä olevista oli aiemmin vapautettu palveluksesta jonkin fyysisen vamman takia. Ja yli 90 prosenttia ei ole koskaan ollut taistelussa ja näki Kalashnikovin (rynnäkkökivääri) ensimmäistä kertaa. Meidät vain heitettiin etulinjaan.

Paikalliset ovatkin kuvailleet, kuinka venäjämielisillä alueilla itä-Ukrainassa kadut kumisevat tyhjyyttään ja miehet piileskelevät vältelläkseen värvääjiä.