Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

KKV: Kilpailun vapauttaminen bussiliikenteessä toi kuluttajille noin 25 prosenttia halvemmat hinnat pitkillä matkoilla

Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) raportin mukaan linja-autoliikenteen kilpailun vapauttamisella on ollut merkittäviä myönteisiä vaikutuksia myös raideliikenteeseen. Henkilöliikenteessä kilpailun lisääntyminen bussiliikenteen kanssa on johtanut halvempiin hintoihin kuluttajille ja pienempiin kustannuksiin julkisille tilaajille.

Bussilippujen hinnat pitkillä matkoilla ovat laskeneet noin 25 prosentilla linja-autoliikenteen kilpailun vapauttamisen jälkeen vuosina 2014–2019, raportista ilmenee. Myös kaukojunaliikenteen hinnat ovat kilpailun vapauttamisen jälkeen laskeneet, sillä VR reagoi muutokseen alentamalla kaukojunaliikenteen lippujen hintoja noin 20 prosenttia.

KKV:n mukaan tämä on johtanut siihen, että kuluttajat ovat hyötyneet halvemmista juna- ja linja-autolippujen hinnoista yli 80 miljoonaa euroa.

Virasto on raportissaan selvittänyt, millaisia vaikutuksia kilpailun lisääntymisellä on ollut henkilö- ja tavarajunaliikenteessä. Tavaraliikenteessä kilpailun vaikutukset ovat jääneet vähäisiksi.

VR:n matkustajaliikenteen kannattavuus ei ole kärsinyt

Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan kilpailun vaikutukset näkyvät myös HSL:n eli Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän lähijunaliikenteessä. Vuosina 2018–2020 järjestettyyn tarjouskilpailuun osallistui kilpailutuksen voittaneen VR:n lisäksi vain yksi tarjoaja, mutta KKV:n mukaan pelkkä kilpailun uhka saattoi vaikuttaa siihen, että HSL solmi veronmaksajien kannalta huomattavasti edullisemmat sopimukset lähijunaliikenteeseen.

Kilpailutuksen jälkeen HSL:n kustannukset laskivat noin 40 prosenttia. Tämä tarkoittaa KKV:n mukaan sitä, että verorahoja säästyy vuosittain noin 25–30 miljoonaa euroa.

Virasto katsoo, ettei VR:n matkustajaliikenteen kannattavuus ole myöskään kärsinyt hintojen laskemisesta, vaan yhtiö näyttää vastanneen lisääntyneeseen kilpailuun tehostamalla toimintaansa ja karsimalla kulujaan.