Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukrainan ortodoksikirkko ilmoitti eroavansa Moskovasta – nyt Venäjä iskee kirkkoja vastaan: "Patriarkka Kirill on antikristus"

Ukrainan ortodoksinen kirkko uskoo Venäjän iskevän sen kirkkoihin ja pyhäkköihin kostona kirkkojen eroamisesta. Ukrainan ortodoksikirkko ilmoitti toukokuun lopussa eroavansa Moskovan patriarkaatista patriarkka Kirillin lausuntojen vuoksi. Kirill on tukenut Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Asiasta kertoo yhdysvaltalainen Newsmax.

Pelkästään Donetskin alueella venäläisten tykkituli, ohjukset ja ilmaiskut ovat tuhonneet 43 uskonnollista rakennusta, alueen kuvernööri Pavlo Kyrylenko sanoo.

Viimeisin hyökkäys kohdistui Sviatohirskin luostariin, jonka puurakenteen syttyivät palamaan tykkitulen seurauksena ja paloivat päiviä. Luostari toimi myös suojana 300 siviilille, joista 60 oli lapsia. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan neljä ihmistä kuoli iskussa.

Newsmaxin mukaan Ukrainan ortodoksisen kirkon piispa Andrei Pinchuk, joka on vuosia ajanut Ukrainan kirkon itsenäisyytä Moskovasta, arvelee Venäjän pyrkivän saavansa lisää kirkkoja hallintaansa ja pakottavan paikallisia piispoja allekirjoittamaan yhteistyösopimuksia.

– Emme osaa arvioida, mitä Kirill tulee tekemään seuraavaksi. Hän on ei-uskovainen, kyynikko ja antikristus. Hän kääntää ihmisiä pois kristuksesta, Pinchuk tylyttää.

Ukrainan ortodoksikirkon eroilmoituksen jälkeen Venäjän ortodoksikirkko ilmoitti tukevansa kaikkia Ukrainan kirkon pappeja, jotka ovat eri mieltä erojulistuksen kanssa.