Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Kansainväliset joukot harjoittelevat Suomessa läpi kesän, kesäkuun ensimmäiset helteet tulossa tänään, puoluekokoukset jatkuvat

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Kansainväliset joukot harjoittelevat Suomessa läpi kesän

Nato-jäsenyyden hakuprosessin myötä Suomessa harjoittelee kansainvälisiä joukkoja koko kesän ajan. Maassa saattaa samanaikaisesti olla useita satoja ulkomaalaisia sotilaita. Harjoituksiin osallistuu joukkoja muun muassa Nato- ja JEF-maista (Joint Expeditionary Force).

Kansallisen puolustuksen yksikön erityisasiantuntija Mika Varvikko puolustusministeriöstä kertoo, että yhteisharjoituksien tavoitteena on vahvistaa Suomen puolustuskykyä ja puolustuksen ennaltaehkäisevää vaikutusta. Lisäksi pyrkimys on osoittaa, että Suomi ei ole Nato-jäsenyysprosessin aikana yksin.

Puolustusministeriö hyväksyi täydentävän harjoitussuunnitelman toukokuun lopulla.

Kesäkuun ensimmäiset helteet tulossa tänään

Kesäkuun ensimmäiset helteet saataneen Suomeen tänään. Ilmatieteen laitokselta kerrottiin, että lämpö saattaa nousta yli 25 asteen hellerajan paikoitellen maan etelä- ja kaakkoisosissa.

Kautta maan lämpötilat ovat kesäiset. Lapissakin mittarit saattavat näyttää paikoin yli kahtakymmentä astetta.

Lännen suunnasta on kuitenkin saapumassa pilvisyyttä siten, että jo aamulla voidaan saada maan länsiosissa sadekuuroja. Suomen itäosassa päivä on poutainen, mutta illaksi ja sunnuntain vastaiseksi yöksi sadekuurot ehtivät sinne.

Tänä vuonna Suomessa on ollut tätä ennen vain yksi hellepäivä. Oulussa lämpö kipusi 25,4 asteeseen 25. toukokuuta.

Keskustan puoluekokous jatkuu Lappeenrannassa - puheenjohtajisto haluaa jatkaa, mutta sitä myös haastetaan

Keskustan puoluekokous jatkuu tänään lauantaina Lappeenrannassa. Lauantaina käydään muun muassa puolueen sisäiset henkilövaalit.

Puolueen nykyinen puheenjohtajisto haluaa jatkaa, mutta sitä myös haastetaan.

Puolueen puheenjohtajalla Annika Saarikolla on vastassaan keskustakonkari Paavo Väyrynen. Puolueen kolmelle varapuheenjohtajan paikalle puolestaan pyrkii yhteensä kuusi henkilöä.

Varapuheenjohtajina puolueessa on tällä hetkellä Petri Honkonen, Markus Lohi ja Riikka Pakarinen.

Kokoomuksen puoluekokous jatkuu Kalajoella

Kokoomuksen puoluekokous jatkuu tänään Kalajoella Pohjois-Pohjanmaalla. Kannatusmittausten johdossa olevan oppositiopuolueen kolmipäiväinen puoluekokous päättyy huomenna sunnuntaina.

Ohjelmassa on tänään esimerkiksi puheenjohtaja Petteri Orpon puhe iltapäivällä sekä sen jälkeen pidettävä varapuheenjohtajien tentti.

Kokoomus tavoittelee muun muassa työehtosopimusten yleissitovuuden rajaamista minimiehtoihin ja paikallisen sopimisen selvää lisäämistä. Puolue niin ikään kannattaa ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamista niin, että työttömyysturva olisi korkeampi työttömyyden alussa.

Vasemmistoliiton puoluekokous jatkuu tänään Porissa

Vasemmistoliiton puoluekokous jatkuu tänään Porissa. Kolmipäiväinen kokous päättyy huomenna sunnuntaina.

Tänään kokouksessa valitaan uusi puoluejohto. Puheenjohtaja Li Anderssonilla ei ole vastaehdokkaita, mutta muihin johtotehtäviin on useita ehdokkaita.

Viikonlopun odotetuin aihe on, miten puolue linjaa uusiksi kantansa Natoon. Siitä puolue päättää sunnuntaina.

Vasemmistoliitto esittää muun muassa, että hallitus harkitsisi ruoan arvonlisäveron alentamista esimerkiksi kymmeneen prosenttiin ansiotuloveron yleisen kevennyksen sijasta.

Pönttöbongaus täyttää vuosikymmenen

Lintuseurannan Pönttöbongaus-tapahtuma täyttää vuosikymmenen. Tänään alkavassa kaksipäiväisessä tapahtumassa on määrä selvittää, kuinka paljon lintuja pesii tänä vuonna linnunpöntöissä ja miten lintujen pesintä on edennyt.

Pönttöbongaukseen voi osallistua ilmoittamalla havaintonsa verkkolomakkeella.

Lintuseurannan järjestäjä BirdLife Suomi korostaa, että lintuja on kuitenkin tarkkailtava niitä häiritsemättä. Bongarin ei siis pidä kurkistaa pönttöihin eikä avata niitä.

Saksan maatalousministeri: Venäjä käyttää nälkää aseena

Saksan maatalousministeri Cem Özdemir näkee, että Venäjä käyttää harkitusti nälkää aseenaan estämällä pääsyn ukrainalaissatamiin. Özdemir kertoi kantansa N-TV:lle Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa, jossa hän keskusteli CNN:n mukaan ukrainalaiskollegansa Mykola Solskyin kanssa vaihtoehtoisista vientireiteistä.

Tavallisesti Ukraina vie ulkomaille noin kolme neljäsosaa tuottamastaan viljasta. Viennistä suurin osa tapahtuu meriteitse. Venäjä on kuitenkin estänyt nyt pääsyn Ukrainan satamiin, joten Ukrainan hallussa olevaa viljaa ei voida viedä moniin sitä tarvitseviin maihin.

Australia korvaa Ranskalle 555 miljoonaa euroa sukellusvenejupakasta

Australia aikoo korvata Ranskalle 555 miljoonaa euroa perumastaan sukellusvenekaupasta. Australian tuore pääministeri Anthony Albanese kertoi hallinnon päässeen sopuun ranskalaisen yhtiön kanssa.

Australia sopi viime syksynä Aukus-puolustusliittoumasta Yhdysvaltain ja Britannian kanssa, minkä seurauksena maa perui useiden miljardien Yhdysvaltain dollarien sopimuksen Ranskan kanssa. Samalla Australia päätti rakentaa ydinsukellusveneitä liittouman tuella.

Liittouma kiristi myös Ranskan ja Yhdysvaltain välejä, ja Ranska esimerkiksi kutsui suurlähettiläänsä Yhdysvalloista kotiin hetkeksi. Lisäksi sukellusvenekiista lykkäsi EU:n ja Australian kauppaneuvotteluita. (Lähde: AFP)