Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lentokentällä luvassa kovia ruuhkia myös sunnuntaina – turvatarkastukseen voi joutua jonottamaan jopa tunnin

Helsinki-Vantaan lentoaseman turvatarkastukseen odotetaan poikkeuksellisen kovia ruuhkia jälleen sunnuntaina. Perjantaina tarkastukseen piti pahimmillaan iltapäivällä jonottaa jopa tunnin ajan.

– On vaikea sanoa, tuleeko (sunnuntaina) ihan samanlaiset jonot kuin perjantaina, mutta saattaa olla, ennakoi Finavian kehitysjohtaja Sami Kiiskinen.

Epävarmuus johtuu siitä, että matkustajien saapumisaikaa kentälle on vaikea ennakoida ja toisaalta turvatarkastuksessa työskentelevien tarkkaa määrää ei vielä tiedetä varmaksi. Ruuhkat ovat kuitenkin todennäköisesti pahimmillaan iltapäivällä klo 14–16.

Terminaali 1:n turvatarkastus on auki ainoastaan aamulla. Aamupäivästä lähtien käytössä on vain terminaali 2:n tarkastuspiste, jotta resurssit pystytään kohdentamaan tehokkaasti.

Syynä työntekijäpula

Ruuhkien syynä on pula työntekijöistä, eikä nopeaa apua tilanteeseen ole luvassa. Koronapandemian vuoksi monet lentokentällä työskennelleet ovat vaihtaneet alaa, ja toisaalta pandemia aiheuttaa edelleen tavallista enemmän sairauspoissaoloja. Vastaavia ongelmia on ollut myös muilla eurooppalaisilla lentokentillä.

– Henkilöresurssejahan ei pysty hetkessä taikomaan mistään. Palveluntuottajilla on kyllä rekrytointi ja koulutukset käynnissä, eli uskotaan, että pikkuhiljaa tilanne paranee. Mutta mitään nopeaa keinoa tähän ei ole. Muutenhan se toki olisi jo käytetty, Kiiskinen sanoo.

Hänen mukaansa Finavia on varautunut siihen, että ruuhkat helpottavat vasta kesälomakauden jälkeen syksyllä.

Kiiskinen neuvookin matkustajia tulemaan kentälle ajoissa ja noudattamaan oman lentoyhtiönsä suosituksia lähtöselvitysajoista.

– Kun varaa riittävästi aikaa ja varautuu myös henkisesti siihen, niin sitten se stressitaso jää toivottavasti alemmaksi.