Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nato repii vasemmistoliittoa, mutta Anderssonin mielestä se ei ole maailmanloppu

Nato-kannat puolesta ja vastaan repivät vasemmistoliiton puoluekokousväkeä Porissa, mutta se ei ole maailmanloppu puheenjohtaja Li Anderssonin mielestä.

– Ei ole maailmanloppu millekään puolueelle, jos ollaan eri mieltä joissain asiakysymyksissä. Se on maailmanloppu, jos siitä ei pystytä yhdessä keskustelemaan, hän sanoi lauantaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Puoluekokous äänestää sunnuntaina uudesta tavoiteohjelmasta, johon sisältyy myös puoluehallituksen tekemä Nato-linjaus. Useat kokousedustajat arvioivat, että vastaehdotus pohjalinjaukselle tehdään, mutta se tuskin saa laajaa kannatusta.

Puoluekokouksessa on kuultu perjantaina ja lauantaina useita räväköitäkin Natoa vastustavia kommentteja, mutta vasemmistoliittolaiset tuntuvat kuitenkin hyväksyneen sen, että Suomi on puolustusliittoon menossa.

Ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi lauantaina valittu kansanedustaja Veronika Honkasalo äänesti eduskunnassa Nato-jäsenyyttä vastaan, mutta nyt hän sanoo kannattavansa tavoiteohjelman pohjaesitystä.

– Varmaan Nato-keskustelu jatkuu erityisesti sunnuntaina. Itse pidän tavoiteohjelman pohjaesitystä hyvänä, enkä lähtisi tekemään siihen muutoksia.

Tavoiteohjelman linjaus ei ota kantaa Nato-jäsenyyden puolesta tai sitä vastaan. Anderssonin mukaan puoluehallituksen tavoite oli rakentaa pohjaesitykseen puolueen tulevaa ulko- ja turvallisuuspoliittista linjaa, jonka kaikki voisivat hyväksyä.

– Esimerkiksi Suomen ihmisoikeusperustaisuudesta ulkopolitiikassa emme ole valmiita joustamaan.

Hän viittasi kokoomuksen puheenjohtajaan Petteri Orpoon, jonka mukaan Nato ei vaikuta Suomen ulkopolitiikkaan, koska Suomi päättää siitä itse.

– Juuri tämä lähtökohta on se, mistä aiomme vasemmistoliitossa pitää kiinni.

Honkasalo sanoi keskustelun olevan hyväksi, mutta myös hän toivoi, että sen jälkeen mentäisiin eteenpäin ja katsottaisiin tulevaisuuteen.

Muut varapuheenjohtajat Nato-jäsenyyden kannalla

Andersson valittiin lauantaina kolmannelle ja samalla viimeiselle kaudelleen vasemmistoliiton puheenjohtajana. Kausi on edelleen kolme vuotta, sillä puoluekokous ei hyväksynyt puoluekokousvälin lyhentämistä kahteen vuoteen.

Toiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin Jouni Jussinniemi ja kolmanneksi Minna Minkkinen. Molemmat sanoivat, että olisivat kansanedustajina äänestäneet Nato-jäsenyyden puolesta.

Äänestys myös huumeidenkäytön rangaistavuuden poistamisesta

Sunnuntaina on luvassa äänestys myös muun muassa huumeidenkäytön rangaistavuuden poistamisesta, jota tavoiteohjelman luonnoksessa esitetään.

Andersson kertoi puolueen uuden päihdepoliittisen ohjelman olevan valmis, mutta se julkistetaan vasta, kun tiedetään puoluekokouksen kannat muun muassa tähän esitykseen.

– Ohjelma on tulossa puoluekokouksen jälkeen, hän sanoi.