Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Business Insider: Espanja pyysi Saksalta anteeksi suunnitelmia toimittaa Leopard 2 -panssarivaunuja Ukrainalle, Saksa kritisoi puhelimitse epävirallisen linjan rikkomista

Business Insider -lehden tietojen mukaan Espanja on pyytänyt anteeksi Saksan hallitukselta 6.6. julkisuuteen vuotaneita suunnitelmia toimittaa 40 saksalaisvalmisteista Leopard 2-panssarivaunua Ukrainaan.

Espanjalainen El Pais -lehti uutisoi suunnitelmista maanantaina ja aiheutti jännitystä Saksan hallituksessa.

Business Insiderin mukaan panssarivaunutoimitukset loisivat Saksalle hyvin vaikean tilanteen. Kyse olisi ensimmäisestä kerrasta, kun Nato-maa lähettäisi moderneja taistelupanssarivaunuja Ukrainaan. Tämä loisi Business Insiderin mukaan ison paineen sosiaalidemokraattiselle liittokansleri Olaf Scholzille seurata esimerkkiä ja toimittaa myös taistelupanssarivaunuja Venäjältä puolustautuvaan Ukrainaan.

Business Insiderin Saksan toimituksen tietojen mukaan Espanjan ehdotus on kutistunut huomattavasti viime päivien aikana. Lehden lähteiden mukaan lähetettävien panssarivaunujen määrä on kutistunut maksimissaan kymmeneen. Lisäksi kyseessä olevat vaunut ovat huonossa kunnossa ja vaativat muutaman kuukauden korjaamista saavuttaakseen täyden toimintakyvyn.

Arvostetun saksalaisen Der Spiegel -lehden mukaan Saksan hallitus myös varoitti puhelinkeskustelussa Espanjaa siitä, että suunnitelmat rikkovat länsivaltioiden epävirallista linjaa olla toimittamatta moderneja läntisiä taistelupanssarivaunuja Ukrainan avuksi.

Saksan linja herättää närää

Saksaa on kritisoitu kovin sanankääntein asetoimitusten hitaudesta ja vähäisyydestä Ukrainan avuksi.

Saksa taipui ilmeisen pitkin hampain lupaamaan toimittamaan "raskaita aseita" kuten vanhentuneita Gepard-ilmatorjuntavaunuja Ukrainalle, mutta Der Spiegelin mukaan yhtään näistä ei ole toimitettu ja jopa kevyiden aseiden toimitukset ovat hidastuneet merkittävästi.

Lisäksi Der Spiegelin mukaan Puolan turvallisuuspäällikkö Paweł Soloch syytti lauantaina Saksaa sitoutumisen puutteesta korvaaviin tankkitoimituksiin Puolalle. Puola on toimittanut Ukrainalle omista varastoistaan vanhoja Varsovan liiton aikaisia T-72 panssarivaunuja, mutta on odottanut Nato-liittolaistensa korvaavan Puolan menettämät tankit. Erityisesti Puola on toivonut Saksan Leopard 2-taistelupanssarivaunuja.