Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Kultaranta-keskustelut alkavat, puoluekokoukset jatkuvat, Yhdysvalloissa tuhannet mielenosoittajat vaativat tiukempia aselakeja

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Kuljetusrobotit voivat yleistyä lähiöissä, mutta keskustoihin niillä ei vielä ole asiaa

Pienet ruoankuljetusrobotit voivat Aalto-yliopiston robotiikan professori Ville Kyrkin mukaan yleistyä lähiöissä, mutta eivät kaupunkien keskustoissa.

Ruuhkaiset keskustat ovat roboteille hankalia, koska ne eivät pysty kommunikoimaan muiden liikenteessä liikkujien kanssa.

HOK-Elanto aloitti ruuan robottikuljetukset huhtikuussa Espoossa. Tällä hetkellä 60 robottivalmistaja Starship Technologiesin omistamaa robottia kuljettaa ruokatarvikkeita asiakkaille Alepasta.

Kultaranta-keskustelut alkavat, päävieraina Stoltenberg ja Störe

Presidentti Sauli Niinistön isännöimät Kultaranta-keskustelut alkavat tänään Naantalissa.

Keskustelujen päävieraina ovat Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg ja Norjan pääministeri Jonas Gahr Störe.

Maanantaille jatkuvien keskustelujen otsikkona on ”Vastuunsa kantava, vahva ja vakaa Pohjola”.

Presidentin kesäasunnolle Naantalin Kultarantaan on kutsuttu noin sata keskustelijaa yhteiskunnan eri aloilta. Osallistujina on muun muassa poliittisia päättäjiä, tutkijoita sekä hallinnon, elinkeinoelämän, järjestöjen ja median edustajia.

Keskusta esittelee sunnuntaina eduskuntavaaliohjelmansa päätavoitteet

Keskustan puoluekokous jatkuu viimeistä päivää Lappeenrannassa sunnuntaina. Puoluekokous käyttää puolueessa suurinta valtaa ja linjaa periaatteellisista asioista.

Sunnuntaina aamulla ohjelmassa ovat puoluekokouksen niin sanotut päätösasiat, jotka esiteltiin perjantaina.

Päätösasioita ovat muun muassa periaatteellinen talous- ja toimintasuunnitelma, jäsenmaksut, puoluevaltuuston jäsenten vaali, aloitteet ja eduskuntavaaliohjelman 2023 päätavoitteet ja poliittiset kannanotot.

Vasemmistoliiton on määrä päättää uudesta Nato-linjasta

Vasemmistoliiton puoluekokouksen on määrä päättää tänään uudesta tavoiteohjelmasta, johon sisältyy myös puoluehallituksen tekemä Nato-linjaus. Asiasta äänestetään, jos puoluehallituksen pohjaesitykseen tehdään vastaehdotus.

Kokouksessa on määrä äänestää myös muun muassa huumeidenkäytön rangaistavuuden poistamisesta, jota tavoiteohjelman luonnoksessa esitetään.

Vasemmistoliiton puoluekokous Porissa päättyy tänään. Ohjelmassa on myös puheenjohtajana jatkavan Li Anderssonin puhe.

Kokoomus valitsee varapuheenjohtajat - puoluekokous päättyy tänään

Kokoomuksen kolmipäiväinen puoluekokous Kalajoella päättyy tänään. Puoluekokouksen viimeisenä päivänä puolueelle valitaan varapuheenjohtajat, puoluevaltuuston puheenjohtaja ja puoluevaltuuston jäsenet.

Kokoomuksen varapuheenjohtajistoon hakevat kansanedustajat Antti Häkkänen, Elina Valtonen (ent. Lepomäki) ja Pia Laiho sekä Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen. Häkkänen, Valtonen ja Ikonen toimivat tällä hetkellä puolueen varapuheenjohtajina.

Petteri Orpo valittiin eilen jatkamaan kokoomuksen puheenjohtajana.

Lämmin sää jatkuu suuressa osaa maata, UV-varoitus Uudellemaalle ja Varsinais-Suomeen

Ilmatieteen laitos ennustaa, että viikonlopun lämmin sää jatkuu suuressa osassa maata. Eilisiin lukemiin tuskin tänään kuitenkaan noustaan. Myöskään helleraja ei ole menossa rikki.

Etelä-Suomesta Kainuuseen ja Pohjois-Pohjanmaalle asti lämpötilat nousevat ainakin 20 asteen paikkeille, ja korkeimmat mittarilukemat ovat todennäköisesti 22 ja 23 asteen välimaastossa.

Sen sijaan Lapissa lämpötilojen ennustetaan vaihtelevan korkeimmillaan 15 ja 20 asteen välillä.

Uudellemaalle ja Varsinais-Suomeen on luvassa varoitus korkeasta UV-säteilystä, jolta suojautumista suositellaan.

Yhdysvalloissa tuhannet mielenosoittajat vaativat tiukempia aselakeja

Eri puolilla Yhdysvaltoja tuhannet mielenosoittajat ovat kokoontuneet vaatimaan tiukempia asekaleja.

Aselait ja -väkivalta ovat nousseet jälleen tapetille joukkoampumisten takia. Viime kuussa 19 lasta ja kaksi opettajaa sai surmansa kouluampumisessa Texasin osavaltiossa. Aiemmin samassa kuussa kymmenen mustaa ihmistä oli surmattu ampumisessa New Yorkin osavaltiossa sijaitsevassa kaupassa.

Gun Violence Archive -sivuston mukaan tänä vuonna Yhdysvalloissa on kuollut yli 19 300 ihmistä aseväkivallan seurauksena. Lukuun ovat sisällytettynä myös itsemurhat. (Lähde: AFP)

Ukrainan Zelenskyi: Ukrainan EU-jäsenyysehdokkuus vahvistaisi koko unionia

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi näkee, että Ukrainan EU-jäsenyysehdokkuus ei vahvistaisi pelkästään Ukrainaa vaan koko unionia. Zelenskyi jakoi ajatuksensa lauantai-illan puheessaan.

Jo aiemmin Zelenskyi on sanonut, että Venäjän tarkoituksena on tuhota Euroopan yhtenäisyys ja heikentää Eurooppaa.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi aiemmin lauantaina komission antavan ensi viikon loppuun mennessä lopullisen arvionsa Ukrainan jäsenyysehdokkuudesta. Von der Leyen on ollut vieraillulla Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa. (Lähde: AFP)

Ranska äänestää tänään parlamenttivaalien ensimmäisellä kierroksella

Ranskassa järjestetään tänään parlamenttivaalien ensimmäinen kierros. Käytännössä vaaleissa on kyse siitä, miten suuren joukon omia liittolaisiaan toiselle kaudelle huhtikuussa valittu presidentti Emmanuel Macron saa parlamenttiin.

Edellisissä vaaleissa vuonna 2017 Macron sai selvästi parlamentin enemmistön taakseen, mutta nyt tämä saattaa kannatusmittausten mukaan jäädä toteutumatta.

Vaalien toinen kierros järjestetään viikon päästä sunnuntaina.

Huuhkajat hukkasi paikkansa ja taipui 0-1-tappioon Romanialle

Suomi hävisi jalkapallon miesten Kansojen liigassa vieraissa Romanialle 0–1. Bukarestissa pelatun ottelun ainokaisen teki 30. minuutilla Nicusor Bancu. Suomella oli osin mainioitakin paikkoja tasoitukseen, mutta maali jäi tekemättä ja näin Suomella on lohkon kolmesta ottelustaan voitto, tasapeli ja tappio.

Lohkon toisessa ottelussa Montenegro ja Bosnia-Hertsegovina pelasivat ensin mainitun kotona 1–1-tasapelin. Lohkotilanne on kolmen kierroksen jälkeen tasainen: Bosnia-Hertsegovina 5 pistettä, Suomi ja Montenegro 4, Romania 3.

Huuhkajat päättää kesän alun tiiviin ottelurupeamansa tiistai-iltana Zenicassa, Bosnia-Hertsegovinan vieraana.

Hallitseva mestari Tampa Bay jälleen NHL:n finaaleihin - newyorkilaiset jäivät nuolemaan näppejään

Viime kauden mestari Tampa Bay Lightning on edennyt jääkiekon NHL:n liigafinaaleihin. Se kukisti kotonaan New York Rangersin maalein 2–1. Ottelusarjavoitto ja itälohkon mestaruus irtosi voitoin 4–2.

Lightning onnistui maalinteossa ensimmäisen kerran toisen erän puolivälissä, kun Steven Stamkos pääsi heiluttamaan newyorkilaisten verkkoa.

Rangersin toivo heräsi, kun päätöserää oli pelattu yli 13 minuuttia, sillä Frank Vatrano pääsi tasoittamaan lukemat. Vain paria kymmentä sekuntia myöhemmin Stamkos pääsi iskemään jälleen ja viimeistelemään Lightningin voittolukemat.

Finaaleissa Tampa Bay kohtaa Colorado Avalanchen.