Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Bensan hinta uusissa korkeuksissa – lisähintaa 30 senttiä toukokuun keskihinnasta

Bensiinin ja dieselin ja raakaöljyn hinnat kurottelevat jälleen uusia korkeuksia. Polttoaine.net-sivuston mukaan 95E10-bensan hinta on tänään ollut keskimäärin noin 2,60 euroa litralta ja dieselin noin 2,40 euroa litralta.

Toukokuussa 95E10 maksoi Tilastokeskuksen mukaan 2,30 euroa litralta ja diesel 2,27 euroa litralta.

Maanantaina korkeimmat bensan hinnat ovat Polttoaine.netin mukaan löytyneet Itä-Savosta, jossa sulkavalaisella asemalla 95E10:n hinta oli 2,75 euroa litralta. Kerimäeltä ja Savonlinnasta löytyy kaksi asemaa, jossa hinta oli 2,70 euroa.

Sulkavalla kalliimman 98E-bensalaadun litrahinta kurotteli jo kolmen euron haamurajaa. Hinta oli 2,90 euroa.

Halvinta 95E10-laatuista bensaa myytiin Sastamalassa, jossa hinta oli 2,40 euroa litralta.

Polttoaineiden hintoja kohottaa Venäjän hyökkäys Ukrainaan, mikä on nostanut voimakkaasti raakaöljyn hintaa. Polttoaineiden hintoihin vaikuttaa myös euron heikentyminen suhteessa dollariin.

Brentin viiden päivän liukuva keskihinta lähes 130 dollaria

Raakaöljyn hintakäyrä on kohonnut korkeammalle kuin kertaakaan Ukrainan sodan syttymisen jälkeen. Nesteen mukaan Brent-viitelaadun viiden päivän liukuva keskiarvo nousi tänään vajaaseen 128 dollariin tynnyriltä.

Huhtikuussa vastaava viiden päivän liukuva keskihinta kävi alimmillaan runsaassa 100 eurossa, josta lähtien hinta on ollut nousussa.

Venäjän hyökkäyksen jälkeen maaliskuussa liukuva keskihinta kävi korkeimmillaan 123 dollarissa tynnyriltä. Liukuva keskiarvo tasoittaa päiväkohtaisia vaihteluja, joten siitä näkyy päivittäisiä hintoja paremmin hintakehityksen suunta.

Yksittäisinä päivinä hinta on käynyt huomattavasti korkeammalla tai matalammalla kuin liukuva keskihinta. Tänään Brent-laatu on maksanut noin 120 dollaria tynnyriltä.

Nesteen mukaan Venäjän Urals-viitelaadun viiden päivän liukuva keskihinta on vajaat 93 dollaria tynnyriltä. Urals oli ennen sotaa vain 1–2 dollaria halvempaa kuin Brent, mutta nyt hintaero on revennyt noin 35 dollariin, kun Venäjän on aiempaa vaikeampaa saada öljyään kaupaksi.

Euron heikentyminen nostaa polttoaineiden hintoja

Euron heikentyminen suhteessa dollariin nostaa bensan hintaa, sillä raakaöljy ja öljytuotteet hinnoitellaan dollareissa. Mitä heikompi euro on, sitä kalliimmiksi dollareissa hinnoitellut tuotteet tulevat.

Maanantaina Euroopan keskuspankin noteerauksen mukaan eurolla sai 1,0578 dollaria. Laskua perjantaista kertyi 0,017 euroa.

Ennen sotaa euro noteerattiin noin 1,13 dollariksi. Tasan vuosi sitten euron hinta oli 1,22 dollaria.

Arvopaperimarkkinoiden syöksy jatkuu

Yhdysvaltain perjantaina julkistama toukokuun 8,6 prosentin inflaatio oli kuitenkin niin suuri järkytys markkinoille, että arviot ohjauskoron jopa 0,75 prosenttiyksikön nostosta ovat saaneet jalansijaa.

Näin suuri koronnosto saattaisi markkinakommenttien mukaan viilentää Yhdysvaltain taloutta niin, että taantuma olisi mahdollinen. Jos Yhdysvallat ajautuisi taantumaan, öljyn kysyntä heikkenisi ja hinta laskisi.

Toukokuun inflaatiolukemat pelästyttivät myös arvopaperimarkkinat. Pörssikurssit ropisivat alas Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Lasku jatkui maanantaina. Lontoon pörssi sulkeutui 1,5 prosenttia, Frankfurtin pörssi 2,5 prosenttia ja Pariisin pörssi 2,6 prosenttia miinukselle. Helsingin pörssi putosi 2,6 prosenttia.

New Yorkissa Dow Jones -indeksi oli alkuillasta Suomen aikaa 2,4 prosentin, S&P 500 -indeksi 3,4 prosentin ja Nasdaq Composite -indeksi 4,1 prosentin alamäessä.

Aasiassa Tokio putosi 3,0 prosenttia ja Hongkong 3,4 prosenttia.

- - - - - -

Juttua on korjattu klo 19.57. Arviot ohjauskoron nostosta jopa 0,75 prosenttiyksikköä, ei prosenttia.