Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puhemies Vanhanen Uutissuomalaiselle: Nato-ratkaisu voi venyä kuukausilla, jos edistystä ei tapahdu ennen Madridin kokousta

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) arvioi Uutissuomalaiselle Suomen Nato-ratkaisun voivan venyä kuukausien päähän, ellei asiassa tapahdu edistystä ennen Madridin huippukokousta kesäkuun lopussa.

– Momentum ratkaisun hakemiselle on ennen Madridin kokousta. Ratkaisua haetaan ennen sitä ja jopa kokouksen aikana, Vanhanen sanoi lehdelle.

Jos Suomen jäsenyys ei ratkea kokouksessa tai ennen sitä, on Vanhasen mukaan tärkeää nähdä, mitä huippukokouksessa asiasta linjataan.

– Jos mitään linjausta ei tule, on olemassa riski, että tässä voi mennä kuukausia. Jänne voi löystyä, koska ei ole mitään erityistä pakotetta yrittää etsiä ratkaisua, Vanhanen arvioi.

Jäsenyysprosessin venyminen kasvattaa Vanhasen mukaan riskiä muistakin kuin Turkkiin liittyvistä esteistä.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg arvioi sunnuntaina Naantalin Kultaranta-keskusteluissa, ettei Madridin kokous ole koskaan ollut mikään lopullinen aikaraja Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden kysymyksen ratkaisemiselle.