Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Fortum aikoo päästä Venäjä-omistuksistaan kesäkuussa, kertoo venäläislehti

Fortum aikoo päästä ennen heinäkuuta eroon kaikista Venäjän omistuksistaan, venäläislehti Kommersant kertoo.

Kommersantin mukaan Fortum kerää sitovia tarjouksia kesäkuun 21. päivään saakka. Kiinnostuksensa on ilmaissut Venäjän suurimpia yrityksiä, kuten Inter RAO, Gazprom ja SUEK. Fortum on kieltäytynyt kommentoimasta asiaa mitenkään.

RBK:n mukaan Fortum oli yksi kolmesta ulkomaalaisyrityksestä, jotka pääsivät ensimmäisenä Venäjän markkinalle. Kommersant kertoo, että ensimmäisinä tulivat Fortum, saksalainen Uniper ja italialainen Enel. Uniper on nykyään Fortumin tytäryhtiö.

Fortum ilmoitti toukokuussa, että se kieltää brändinsä käytön Venäjällä ja että se on päättänyt myydä omaisuutensa maassa.

Fortumilla ja Uniperilla on Venäjällä yrityksiä Fortum ja Unipron -nimien alla. Kommersant kertoo Fortumin ja Unipron omistavan 12 hiili- ja kaasulämpövoimalaa, joiden kapasiteetti on 16 GW, Fortum omistaa lehden mukaan myös 29,45% TGC-1: n osakkeista, joka omistaa Gazprom Energoholdingin hallitsemia lämpö- ja vesivoimaloita Venäjän luoteisosassa, sekä tuuli- ja aurinkovoimaloita.

Kommersantin tietojen mukaan etenkin Gazprombank on erittäin kiinnostunut rahoittamaan Gazprom Energoholdingin Fortumin omaisuuden ostoa, mikäli yhtiö päätyy tekemään ostotarjouksen. Gazprom tai Gazprombank eivät kuitenkaan itse ole kommentoineet asiaa Kommersantille.

Kommersantin mukaan Unipron omistama berezovskaja GRES on Venäjän toiseksi tehokkain hiilivoimala. Novatek on Unipron ja Fortumin lämpövoimaloiden suurin kaasuntoimittaja ja uuden omistajan myötä se saattaa menettää pitkäaikaiset sopimuksensa.

Kommersantilla ei ole varmuutta, onko Novatek jättämässä ostotarjousta. Myöskään Novatek ei ole kommentoinut asiaa Kommersantille.

Lehden haastattelema energia-analyytikko kertoo Fortumin omistamien laitosten omaavan kasvupotentiaalia. Ostajalla saattaa kuitenkin Kommersantin mukaan olla vaikeuksia ylläpitää nykyistä tasoa, koska pakotteiden vuoksi komponentteja on vaikeaa saada. Myös tuotto saattaa tulevaisuudessa pienentyä 30 prosenttia, koska investointisopimukset päättyvät vuonna 2025.

Kommersantin haastatteleman analyytikon mukaan omistusvaihdoksen myötä on uhkana, että laitosten ympäristöystävällisyys, omistajaohjaus ja kilpailu heikkenevät ja kuluttajat kärsivät.