Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etelä-Euroopan kovat helteet jatkuvat – myös Britanniassa mitattu 30–40 asteen lämpötiloja

Etelä-Euroopassa lämpötilat kohoavat nyt ennätyksellisen korkealle. Hyvin korkeita lämpötiloja on mitattu ainakin Espanjassa, Ranskassa ja Italiassa sekä Britanniassa.

Espanjassa maastopalot ovat tuhonneet jopa 7 000 hehtaaria metsää maan luoteisosassa. Noin 200 ihmistä on joutunut lähtemään kotoaan palojen takia. Sääolosuhteet ovat vaikeuttaneet metsäpalojen sammutustöitä ainakin Katalonian alueella.

Suurimmassa osassa Espanjaa lämpötilat ovat perjantaina nousseet ainakin 35 asteeseen. Joillain alueilla ylitetään 40 astetta.

Britanniassa vuoden lämpöennätys rikki kolmena peräkkäisenä päivänä

Ranskan lounaisosissa lähestytään jo 40 asteen lämpötiloja. Maan terveysministerin mukaan sairaalat ovat täynnä, mutta pystyvät yhä ottamaan vastaan ihmisiä.

– Sairaalat ovat täynnä, mutta vastaavat kysyntään, sanoi maan terveysministeri Brigitte Bourguignon toimittajille Lyonin lähellä sijaitsevassa Viennessä.

Ranskalaisen sääpalvelu Meteo Francen ilmastotieteilijä Matthieu Sorelin mukaan kyseessä on varhaisin lämpöaalto Ranskassa 75 vuoteen.

Myös Britanniassa meteorologit kertoivat perjantain olevan tähän mennessä vuoden lämpimin päivä. Lämpötilat kohosivat alkuiltapäivästä yli 30 asteeseen. Vuoden lämpöennätys rikottiin Britanniassa jo kolmantena päivänä putkeen, sillä keskiviikkona mitattiin 28 astetta ja torstaina 29,5 astetta.

Useat Pohjois-Italian kaupungit ovat ilmoittaneet veden säännöstelystä. Lombardian alueella saatetaan julistaa hätätila, sillä ennätyksellinen kuivuus uhkaa satoa.

Vasta esimakua tulevasta, sanoo WMO:n edustaja

Asiantuntijoiden mukaan korkeat lämpötilat ovat ilmastonmuutoksen aiheuttamia.

– Ilmastonmuutoksen seurauksena lämpöaallot alkavat aikaisemmin, sanoo Maailman ilmatieteen järjestön (WMO) edustaja Clare Nullis.

Hänen mukaansa perjantain kuumat oltavat ovat vain esimakua tulevasta.

Ranskassa iäkkäiden ihmisten hoivakodeissa kuumuuden kanssa selviämiseksi on otettu käyttöön erikoistoimia. Rakennuksia suihkutetaan vedellä niiden viilentämiseksi ja asukkaita kierrätetään ilmastoiduissa huoneissa.

Bordeaux'n kaupungissa viranomaiset kielsivät perjantaina kello 14:n jälkeen kaikki ulkona ja ilmastoimattomissa tiloissa pidettävät julkiset tapahtumat. Vastaavaa kieltoa suunnitellaan koko alueelle.

Ranskalaisen sähköverkko-operaattori RTE:n mukaan tuulettimien ja ilmastointilaitteiden lisääntynyt käyttö on lisännyt sähkön kulutusta.