Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin yliopisto lakkauttaa Konfutse-instituutin monen muun yliopiston lailla

Helsingin yliopisto lakkauttaa alaisuudessaan toimivan Konfutse-instituutin. Instituutti on Kiinan valtion rahoittama.

Kymmeniä yliopistoissa toimivia Konfutse-instituutteja on lopetettu monissa maissa, koska niiden on epäilty levittävän propagandaa. Helsingin yliopiston vararehtori Hanna Snellman kertoi STT:lle, että lakkauttamisesta on keskusteltu jo tammikuussa, mutta virallinen ilmoitus lähetettiin tällä viikolla.

Lakkautuspäätöksestä uutisoi aiemmin Yle.

Miksi yhteistyöstä haluttiin eroon, vararehtori Snellman?

– Meillä on vahva halu vahvistaa kiinan osaamista. Haluamme ottaa opetuksen kokonaan omiin käsiimme ja palkata itse opetushenkilökunnan. Helsingin yliopiston Konfutse-instituutti poikkeaa siten maailmalla olevista instituuteista, että keskitymme vain kiinan kielen opetukseen. Pääsyy on se, että haluamme vahvistaa kiinan kielen osaamista ja itse palkata opettajat, jotka tekee tutkimusperustaista opetusta. Instituutin opiskelijat ovat kyllä olleet tosi tyytyväisiä, opetus on ollut tosi suosittua ja sitä on kiitelty. Meillä ei ole ollut mitään valittamista.

Muutkin maat ovat lakkauttaneet Konfutse-instituutteja. Onko siis tavallaan seurattu muita maita?

– Teemme tietenkin itse omat päätökset. Maailmalla on monia hyviä yliopistoja, jotka eivät ole lakkauttaneet instituuttejaan.

Onko ollut pelkoa siitä, että on jotain vaikutusyrityksiä?

– Vararehtorina minulle ei ole tullut eteen vaikutusyrityksiä.

Miten kiinan opetusta jatketaan?

– Jo valitut kaksi opettajaa aloittavat elokuussa. Tavoitteenamme on ollut, ettei kielen opetuksessa tule katkeamaa. Opiskeluun on tosi paljon kiinnostusta.

Ei ole siis lopetettu sen takia, koska muut maat ovat lopettaneet?

– Monet muut maat ovat lopettaneet, mutta myös monet muut maat ovat olleet lopettamatta.

Minkä takia opetus halutaan lopettaa, vaikka se oli hyvää?

– Kuten sanoin, haluamme sen omiin käsiimme. Haluamme vahvistaa kiinan osaamista ja tehdä sen omin keinoin.

Mitä vahvistaminen käytännössä tarkoittaa?

– Taloudellista panostamista, että rahoitus tulee yliopiston omista varoista. Tähän saakka opettajat ovat olleet Kiinan opetusministeriön maksamia. Sinänsä ei ole tavatonta, kyllä meillä muutkin suurlähetystöt tukevat kielten opetusta.

Minkä takia halutaan käyttää omia varoja, jos rahoituksen voisi saada muualta?

– Koska haluamme opetuksen omiin käsiimme ja haluamme vahvistaa kiinan osaamista tavalla, jonka itse valitsemme.

Millainen se tapa sitten on?

– Että valitsemme henkilöstön itse ja olemme työnantajaroolissa. Instituutissa emme ole samanlailla työnantajia kuin niillä, jotka olemme itse rekrytoineet ja tehneet tehtäväkuvan. Instituutin ideaan kuuluu, että työnantajana ei ole yliopisto vaan kiinalainen yhteistyötaho eli meillä Renmin-yliopisto.

Miten uusien opettajien opetus eroaisi aiemmasta?

– Tuohon en osaa suoranaisesti vastata. Hakuilmoituksessa ilmoitetaan, että opetus on tutkimukseen perustuvaa, kuten kaikki Helsingin yliopiston opetus. En sano, etteivätkö Konfutse-instituutin opettajat olisi hyviä vaan että opetus lähtee ehkä vähän eri näkökulmasta: kielitaito-opetuksesta.

Miten Kiina on rahoittanut opetusta?

– Raha ei ole tullut meille, vaan Renmin-yliopisto kustantaa lähettämänsä opettajat ja varajohtajan. Rahansa se on toki saanut Kiinan opetusministeriöltä. Lisäksi Helsingin yliopisto on saanut pienehköä toiminta-avustusta tapahtumiin sekä materiaaliapua.