Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Liettua lopetti pakotetavaroiden kulun Kaliningradiin ja Kaliningradista? – "Katsotaan, mitä aluksia Itämerellä on vapaina"

Liettuan rautatiet on ilmeisesti lopettanut lauantaina Liettuan ja Kaliningradin väliset tavarakuljetukset. Kyse on pakotteiden piiriin kuuluvien tavaroiden kauttakulusta. Asiasta kertoi venäläinen uutistoimisto Tass.

Kaliningradin alueen kuvernööri Anton Alihanovin totesi Tassin mukaan viime viikolla:

– Liettuan rautatiet on ilmoittanut Kaliningradin rautateille, että lauantaina puolilta öin ne pysäyttävät kauttakulun Kaliningradin alueelta ja Kaliningradin alueelle niiden tavaroiden osalta, jotka kuuluvat EU:n pakotteiden piiriin.

Kuvernöörin mukaan kielto koskee noin 40-50 prosenttia Venäjän ja Kaliningradin alueen välillä kuljetettavista tavaroista.

– Nämä ovat lasteja, joihin kuuluvat rakennusmateriaalit, sementti, metallit ja muita rakentamisen kannalta tärkeitä materiaaleja. Se koskee myös alueeltamme vietäviä valmiita tuotteita, Kaliningradin kuvernööri tuskaili.

Tassin haltuunsa saaman, Liettuan valtionrautateiden Kaliningradin rautateille antaman ilmoituksen mukaan kyseessä on Venäjältä Kaliningradiin ja Kaliningradista Venäjälle Liettuan kautta kulkevista, pakotteiden alaisista kuljetuksista.

– Määritettyjä tavaroita tai teknologioita, joiden lastauspäivä on myöhäisempi kuin määritelty (17. kesäkuuta), ei hyväksytä kuljetettavaksi Liettuan tasavallan kautta, ellei ole muuta poikkeavaa sovittu, ilmoituksessa sanotaan.

Kaliningradin kuvernöörin mukaan pakotteista on alueelle merkittävää haittaa.

– Teemme Venäjän rautateiden, ulkoministeriön ja muiden virastojen kanssa yhteistyötä, jotta saisimme Euroopan komissiolta selvennyksiä asiaan. Vapaa kauttakulku alueelle (Kaliningradiin) on EU:n ja Baltian maiden velvollisuus.

Alihanovin mukaan pakotteissa on kyse "kuristaa aluettamme" ja Kaliningrad pyrkii ratkaisemaan kuljetusongelmia myös "uusilla aluksilla, jotka ovat Itämerellä vapaina".

– Pyydämme tarvittaessa myös Venäjän keskushallinnolta apua kuljetusten tukemisessa. Olen varma, että saamme tukea ja varmistamme, ettei yritysten ja niiden henkilöstön tilanne pahene, Tass kertoo kuvernöörin todenneen.