Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saksan hallituslähde Reutersille: Saksa on hyvin luottavainen, että Nato pääsee sopuun Suomen ja Ruotsin jäsenyydestä

Saksa on hyvin luottavainen, että Nato pääsee sopuun Suomen ja Ruotsin jäsenyydestä puolustusliitossa, kertoo Saksan hallituslähde uutistoimisto Reutersille. Nimettömänä pysytelleen lähteen mukaan ei kuitenkaan olisi katastrofi, jos yksimielisyys asiassa ei syntyisi ennen Naton kokousta, joka pidetään Espanjan Madridissa ensi viikolla.

Uutistoimisto AFP:n mukaan sama korkea-arvoinen hallituslähde arvioi, että sopimus Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä on näköpiirissä, mutta Nato-johtajat tuskin allekirjoittavat jäsenhakemuksia vielä Madridin-kokouksessa.

Hallituslähteen mukaan ratkaisevaa on Saksan näkökannalta se, että sovulle Suomen ja Ruotsin jäsenyydestä ei ole ylipääsemättömiä esteitä Natossa.

– Mielestäni tässä on kysymys odotusten hallinnasta ja asian asettamisesta historialliseen kontekstiin. Ja kun otetaan huomioon historiallinen ulottuvuus, ei olisi katastrofi, jos tarvitsemme vielä muutaman viikon sopimukseen pääsemiseksi, lähde lisäsi.

Suomi ja Ruotsi hakivat jäsenyyttä puolustusliitto Natossa viime kuussa. Hankkeen eteneminen pysähtyi heti alkuunsa Naton jäsenen Turkin vastustukseen.

Naton 30 jäsenvaltion on hyväksyttävä yksimielisesti kaikki liittouman uudet jäsenet. Turkin viime viikkojen toiminta on herättänyt pelkoja siitä, että se voisi viivyttää Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä huomattavasti.