Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Alakouluikäisiä lapsia kuvattiin salaa koulun suihkutilassa ja pukuhuoneessa – vasemmistoliiton pormestariehdokkaana ollut mies tuomittiin seksuaalirikoksista yhdessä koulunkäyntiavustajana toimineen naisen kanssa

Vasemmistoliiton pormestariehdokkaana Turussa ollut Sasu Haapanen, 40, tuomittiin maanantaina Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa useista alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikoksista. Myös alakoulun koulunkäyntiavustajana toiminut nainen tuomittiin samassa vyyhdissä.

Käräjäoikeus määräsi tuomion salaiseksi. Siitä annetusta julkisesta selosteesta ilmenee, että nainen oli vuosina 2015–2016 kuvannut salaa varsinaissuomalaisen koulun suihkutilassa ja sen yhteydessä olleessa pukuhuoneessa koulun oppilaita. Uhrit olivat tekoaikana 7–10-vuotiaita.

Oikeuden mukaan kuvia oli yhteensä 74. Nainen oli lähettänyt kuvat Haapaselle.

– Lasten kuvaaminen on tapahtunut vastaajien yhteisymmärryksessä ja sen ainoa selvitetty motiivi on ollut tuottaa materiaalia miehen seksuaalisiin tarkoituksiin. Molemmat vastaajat ovat aktiivisesti osallistuneet kuvatallenteiden valmistamiseen, käräjäoikeus kirjoitti selosteessa.

Haapanen valittiin vasemmistoliiton pormestariehdokkaaksi Turussa vuoden 2020 lopulla. Rikosepäilyjen tultua ilmi hän jätti kaikki luottamustoimensa.

"Teot ovat kohdistuneet koulunkäynnin vastikään aloittaneisiin lapsiin"

Oikeus katsoi osan teoista törkeiksi, koska lapset olivat erityisen nuoria ja teot tapahtuivat koulussa, jossa lapsilla tulisi olla oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön.

– Teot ovat kohdistuneet koulunkäynnin vastikään aloittaneisiin lapsiin, jotka ovat olleet riippuvaisia koulun henkilökuntaan kuuluvien henkilöiden huolenpidosta -- teot on tehnyt lapsille läheiseksi muodostunut koulunkäyntiavustaja, joka on lasten luottamusta hyväksikäyttäen toteuttanut rikokset, kirjoittaa käräjäoikeus.

Oikeus katsoi Haapasen ja Janna Pauliina Mannisen, 33, syyllistyneen myös lapsen seksuaalisiin hyväksikäyttöihin. Oikeuden mukaan kuvaamisessa oli kysymys seksuaalisesti olennaisista teoista, jotka olivat omiaan vahingoittamaan lasten kehitystä. Tekoihin ei kuitenkaan oikeuden mukaan liittynyt fyysistä koskettelua.

Haapanen tuomittiin kahden vuoden ja kahden kuukauden vankeusrangaistukseen yhteensä 14 syytekohdasta, muun muassa kuudesta törkeästä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan levittämisestä. Manninen tuomittiin kahden vuoden vankeusrangaistukseen yhteensä 12 syytekohdasta.

Lisäksi molemmat tuomitut määrättiin yhteisvastuullisesti maksamaan 16:lle uhrille yhteensä yli 40 000 euroa erilaisia korvauksia.