Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjä suuttui rautatiekuljetusten rajoittamisesta Liettuan läpi Kaliningradiin – uhkasi kostotoimilla

Venäjä vaati maanantaina Liettuaa poistamaan Kaliningradiin meneville rautatiekuljetuksille asetetut rajoitukset. Jos rautatiekuljetukset Venäjän ja siitä erillään olevan Kaliningradin välillä eivät palaudu ennalleen, Venäjä "varaa itselleen oikeuden ryhtyä toimiin kansallisten etujen suojelemiseksi", sanoi Venäjän puolustusministeriö lausunnossaan.

Ministeriö väitti rautatiekuljetuksia koskevien rajoitusten rikkovan Venäjän ja EU:n välistä sopimusta vuodelta 2002.

Kaliningrad on Liettuan ja Puolan välissä sijaitseva Venäjän alue Itämeren rannikolla.

Eräiden EU:n pakotelistalla olevien tuotteiden kuljetuskielto Liettuan läpi Kaliningradiin on EU:n päätös, ei Liettuan, sanoi Liettuan ulkoministeri Gabrielius Landsbergis. Hän huomautti, että muutama päivä sitten voimaan tulleet pakotteet kieltävät tässä tapauksessa terästuotteiden ja muiden rautamalmista valmistettujen tuotteiden rautatiekuljetukset.

Landsbergis sanoi, että asiakkaita on informoitu rajoituksista. Toimiin on hänen mukaansa ryhdytty Euroopan komission ohjeiden mukaisesti.

Henkilöliikenne ja niiden tuotteiden kuljetukset, jotka eivät ole EU:n pakotelistalla, jatkuvat edelleen Liettuan läpi, kertoi Liettuan tullin edustaja Lina Laurinaityte-Grigiene Baltian uutistoimistolle BNS:lle.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba puolestaan arvosteli Venäjää, jolla hänen mukaansa ei ole oikeutta uhata Liettuaa.

– Venäjä saa syyttää vain itseään seurauksista, jotka johtuvat sen provosoimattomasta ja perusteettomasta hyökkäyksestä Ukrainaan. Me kiitämme Liettuaa periaatteellisesta asenteesta ja seisomme lujasti liettualaisten ystäviemme rinnalla, Kuleba sanoi Twitterissä.

- - -

Korjattu kello 18.14 Liettuan ulkoministerin kirjoitusasua aiemmasta versiosta, lisätty puuttunut d-kirjain.