Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukrainan parlamentti on ratifioinut naisiin kohdistuvaa väkivaltaa torjuvan Istanbulin sopimuksen

Ukrainan parlamentti on ratifioinut naisiin kohdistuvaa väkivaltaa torjuvan kansainvälisen Istanbulin sopimuksen.

Maan parlamentti kertoo asiasta Twitterissä. Sopimus hyväksyttiin äänin 259–8, minkä lisäksi 47 päättäjää jätti äänestämättä.

Osa EU-maista on kertonut sopimuksen ratifioinnin ennakkoehdoksi Ukrainan jäsenyysehdokkuudelle unionissa.

Euroopan komissio suositteli perjantaina, että Ukrainalle myönnettäisiin virallinen EU:n jäsenehdokkaan asema. Lopullisesta jäsenehdokkuudesta päättää jäsenmaiden päämiehistä koostuva Eurooppa-neuvosto.

– Historiallinen tapaus, joka tuo meidät vieläkin nopeammin EU:hun, tviittasi parlamentin ensimmäinen varapuhemies Oleksandr Kornijenko.

Parlamentti sai sopimuksen vihdoin ratifioitua noin neljä kuukautta sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssotansa Ukrainassa.

– Vei 11 vuotta ja kolme presidenttiä, että Ukraina sai ratifioitua perheväkivaltaa vastaan taistelevan Istanbulin sopimuksen, tviittasi Ukrainan YK-suurlähettiläs Serhi Kyslytsja.

Kyslytsja arvioi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin ja kaikkien sopimuksen ratifiointia kannattaneiden päättäjien katkaisseen jälleen yhden Ukrainaa venäläiseen maailmaan ankkuroineen nuoran.

Edelliset ratifiointiaikeet kaatuivat vuonna 2016

Ukrainan eurooppalaisesta ja euroatlanttisesta integraatiosta vastaava varapääministeri Olha Stefanishyna suitsutti päätöstä niin ikään Twitterissä.

– Tämä askel vahvistaa Ukrainan pitkän aikavälin sitoumusta naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemiseksi ja sitä vastaan taistelemiseksi, hän kirjoitti.

– Jokaista henkilöä tulee suojella. Kyse on ihmisoikeuksista ja -arvosta, hän jatkoi.

Ukraina allekirjoitti Istanbulin sopimuksen jo vuonna 2011, mutta sopimuksen ratifiointi kaatui sittemmin maan parlamentissa vuonna 2016.

Vuonna 2011 hyväksytty ja vuonna 2014 voimaan astunut Istanbulin sopimus eli Euroopan neuvoston yleissopimus naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemiseksi ja torjumiseksi oli ensimmäinen Euroopassa sovellettava sitova kansainvälinen sopimus, joka sääntelee naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ja lähisuhdeväkivaltaa.

Suomi ratifioi sopimuksen elokuussa 2015.

Unkarin Orban tukee Ukrainan jäsenehdokkuusasemaa

Ukrainan mahdollinen jäsenehdokkuusasema on jakanut mielipiteitä EU:n jäsenmaissa, vaikka kaikki maat ovatkin tukeneet Ukrainaa sodassa Venäjää vastaan.

Maanantaina Unkarin pääministerin Viktor Orbanin kerrottiin tukevan EU-komission suositusta jäsenehdokkuusaseman myöntämisestä Ukrainalle. Asiasta kertovat ainakin Nexta-uutissivusto tviitissään, Ukrainan valtiollinen uutistoimisto Ukrinform sekä unkarilainen englanninkielinen Budapest Times -lehti.

Unkari oli keväällä poikkiteloin muiden EU-maiden kanssa Venäjän öljyntuontikiellon vuoksi, ja tuontikieltoon sisällytettiin lopulta poikkeus, joka mahdollistaa Unkarille tärkeät öljytoimitukset Druzhba-putkea pitkin.

Budapest Timesin mukaan Orban osallistui maanantaina videokokoukseen, jossa valmisteltiin myöhemmin tällä viikolla järjestettävää EU:n huippukokousta. Samaiseen videotapaamiseen osallistuivat myös Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel sekä Belgian, Bulgarian, Viron, Luxemburgin ja Maltan pääministerit.

Ukrainan lisäksi Orbanin lehdistöpäällikkö kertoi pääministerin antaneen kokouksessa tukensa jäsenehdokkuuden myöntämiseksi Moldovalle.

Orban ja useat muut valtionpäämiehet peräänkuuluttivat lehdistöpäällikön mukaan samaa asemaa tarjottavaksi myös Georgialle ja Bosnia-Hertsegovinalle.

-----

Korjaus klo 19.55: Poistettu 7. kappaleesta ylimääräinen Ukrainan-sana.