Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

KT ja neljä suurta kaupunkia tuomittiin työrauhavelvollisuuden rikkomisesta

Työtuomioistuin tuomitsi maanantaina Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n sekä Rovaniemen, Vantaan, Helsingin ja Kuopion kaupungit maksamaan Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Jukolle hyvityssakkoa työrauhavelvollisuuden rikkomisesta kevään työtaistelujen aikana. KT:n ja kaupunkien toimet ovat heikentäneet laillisen työtaistelun tehoa, mitä on pidettävä työnantajan tosiasiallisena vastatoimenpiteenä laillista työtaistelua vastaan, tuomiossa todetaan.

Työtuomioistuimen mukaan KT on ohjannut kuntia ja kuntayhtymiä edellyttämään, että tietyssä asemassa olevat viranhaltijat eivät osallistu lakkoihin. Tuomioistuin katsoo, että työntekijäpuoli on perustellusti voinut kokea annetut päätökset ja ohjeet lakko-oikeuden käyttämiseen liittyväksi painostukseksi.

Kaupunkien antamilla päätöksillä ja ohjeilla on tuomioistuimen mukaan luotu vaikutelma siitä, että lakkoon osallistuminen ei ole viranhaltijan lakon aikaisten tehtävien vuoksi mahdollista tai että lakkoon osallistuminen ei ainakaan ole suotavaa. Vastuuhenkilöt on esimerkiksi yksilöity nimen ja aseman perusteella tai listaamalla heidän virka-asemansa.

Esimerkiksi Vantaalla ja Helsingissä tehdyissä päätöksissä on todettu, että vastuuhenkilö edustaa työnantajaa työtaistelun aikana, ja osoitettu hänelle nimenomaisesti työtaistelun aikana kuuluvia työtehtäviä. Tuomioistuimen mukaan vastuuhenkilöiksi on saatettu nimetä huomattava määrä sellaisiakin virkamiehiä, jotka käyttävät julkista valtaa vain vähäisessä määrin.

– Työtuomioistuimen päätös on hyvä muistutus siitä, että työtaisteluun osallistuminen on perustuslain suojaama perusoikeus ja tällaisen oikeuden rajoittaminen edes välillisesti on kiellettyä, Jukon neuvottelupäällikkö Jouni Vattulainen sanoo tiedotteessa.

KT määrättiin maksamaan Jukolle hyvityssakkoa 6 000 euroa, kaupungit 2 500–4 000 euroa. Lisäksi KT ja kaupungit velvoitettiin korvaamaan Jukon 11 000 euron oikeudenkäyntikulut.